SMHSC logoThe Swedish High Speed Club
SMHSC


Startsida

Lördagsnätet

Styrelse

Medlemmar

Så blir du medlem

CW news

Länkar

Kontakta oss


Suveränt CW-program

Sigurd Stenersen LB3KB har gjort ett mycket användbart och trevligt CW-träningsprogram som han döpt till Just Learn Morse Code. Det är perfekt både för nybörjare och mer försigkomna eftersom hastigheten kan ställas in från 1 wpm upp till rent astronomiska farter.

En speciell finess döpt till Farnsworth timing efter sin upphovsman, är att tecknen kan sändas snabbare än den aktuella hastigheten t.ex. 10/20 wpm som alltså är 50-takt men med varje enskilt tecken sänt med dubbla hastigheten. Tanken är att det sedan ska bli lättare att öka farten eftersom örat redan vant sig.

För rena nybörjare tillämpas Koch´s metod, som uppfanns av den tyske psykologen Ludwig Koch redan på 30-talet. Den innebär att man startar med bara två bokstäver i god fart i ungefär fem minuter eller tills man fått 90% OK och sedan utökar med en bokstav i taget i stället för att börja kämpa med alla bokstäver på en gång och i krypfart, där men sedan lätt blir kvar. Den redan förfarne matar in en textfil, vrider upp ratten till 50 wpm och sätter sig sedan ner och njuter.

Programmet finns på http://justlearnmorsecode.com