SMHSC logoThe Swedish High Speed Club
SMHSCStartsida

Lördagsnätet

Läs bulletinen

Diplom

Styrelse

Medlemmar

Så blir du medlem

CW news

Länkar

Kontakta oss


Lördagsbulle från SMHSC

3537 kHz med QNI = incheckning från 0800 och bulle 0830 följd av QNX = utcheckning  


OBS: Gå till Startsidan för att lyssna till de senaste bullarna 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 3 december 2016 

 100-takt    150-takt   200-takt   250-takt   300-takt

Såg igår eftermiddag en stor och präktig månskära hängande över hustaken. Gick då in på manen.nu för att kolla om den var ny eller nedan. Upptäckte att den var ny och på väg mot en halvmåne den 7 december. Men ännu intressantare är att den utvecklas till en fullfjädrad superfullmåne den 14 december eftersom den fortfarande ligger väldigt nära Jorden. Och med tanke på vinter och högtryck finns det stora chanser att den blir synlig den här gången.

manen.nu läser man bland annat att Månen tros ha bildats för 4,5 miljarder år sedan då en kropp i storlek med Mars kolliderade med jorden. Kollisionen skapade en stor mängd stoft och fragment som spreds ut i rymden i en omloppsbana runt jorden. Under 90 miljoner år kolliderade och ansamlades fragmenten till en allt större himlakropp som till slut blev till vår måne. 

Hur vetenskapligt detta är vet jag inte. Det finns lite olika bud om saken men det låter ju rätt skrämmande med den så kallade kroppen som träffade oss mitt i planeten. Och har det hänt förr kan det väl hända igen. 

Ska fråga Peter SM2CEW som är mångalen och förmodligen lite mer insatt i ämnet än vi andra som inte siktar högre än till jonosfären.

BTW så var ryssarna först på månen. Deras Luna 9 ligger fortfarande och skräpar på månens baksida om du skulle ha vägarna förbi. Blott landa kunde den, ej lyfta

Missa inte kommentarsfältet om du är inne på manen.nu - där skriver signaturen Lingonet om sin djupa övertygelse att jorden är platt och planeterna påhittade. Stor underhållning utlovas.

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 6 augusti 2016 

Minns du hur AM lät? BBC quality och ett svagt surr på bärvågen från Collins S line. Det är ren och oförfalskad nostalgi att lyssna till AM. Det var innan SSB dök upp och lät som Kalle Anka. 

Well, passa på och njut idag mellan 9 och 11 SST. Det är som vanligt Arboga som arrangerar AM-testen och det hela utspelar sig på 3600 till 3750. Läs manualen och tryck på AM-knappen!

OK inte ett morsepip i sikte, varken korta eller långa. Fast det finns ju gränser för hur renlärig och ortodox man ska vara. Ingen hindrar dig från att vissla ditt call i mikrofonen på AM.

Vi har slutat glo på SVT. Tablåerna är kemiskt fria från intressanta program. Ser att SVT har utsett Jan Helin till ny programdirektör - han är före detta chefredaktör för Aftonbladet. Vi anar konspiratoriskt ett samband. 

Fast man kan trösta sig med Kunskapskanalen. Där finns många spännande program. Tuna in KK på onsdagar kl 22, Då sänds en serie i tio avsnitt om USAs och världens historia från WW2 till Obama sedd genom filmaren Oliver Stones ögon.

Senaste programmet hette JFK, Chrusjtjov och Bomben och handlade om Kubakrisen. Och det bästa av allt, samtliga program finns på UR Play och ligger kvar fram till årsskiftet. Det är tio program allt som allt. Alla lika spännande, originella och med fantastiska journalbilder. 

Och i SvD för idag gnäller flygvapenchefen över att han fått för lite kulor för att kunna skjuta några ryssar. Dock ser han skräckinjagande ut på bild.

Om du tänkt gå på bio så undvik Hummern eller The Lobster som filmen heter. En hummer lever tills den blir 100, har blått blod och är sexuellt aktiv until the bitter end. Men trots det är filmen en katastrof. 

Solen fortsätter däremot att skina så njut!

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 30 juli 2016 

Vi kämpar vidare i sommarvärmen och krystar fram en liten bulle även denna vackra lördag vars skönhet tyvärr inte matchas av dito konditioner. Slog på Radiolan igår kväll i elvatiden på kvällen men det var bara brus för hela slanten.

Det verkar illavarslande inför RSGB:s stora IOTA-test som startar 12z idag och fortsätter till samma tid tmw. Om du är lagd åt öar ska du antingen ta din xyl på en lyxkryssning i Karibien eller också välja det lite billigare alternativet att ställa upp i IOTA.

Det finns en alldeles utmärkt hemsida vid namn www.rsgbiota.org där du kan läsa allt om aktiverade öar inklusive latest iota dx spots.

Har lite svårt att samla tankarna eftersom det i skrivande stund pågår en stor afrikansk fest på en åker i här närheten komplett med tivoli och dånande högtalarmusik vilket brukar pågå till framåt morgonkvisten. Kan vi inte ta och flytta hela Sverige ner dit på en gång? 

Då slipper dom ju kånka sina trummor hela vägen hit. Nej förresten, jag säger som Donald Trump när han fick på skallen för att han bad ryssarna om hjälp med att vinna valet - jag bara skojade.

Det har varit mycket snack om kärnvapenknappen på sistone, ni vet den där som finns i en attacheväska som en gube i svart kostym springer bakom Obama med. Den som presidenten ska trycka på när det är dags att utradera mänskligheten. Och det kan man ju inte ha någon tokfrans till utan en stabil person med stark karaktär som trycker när han ska.

Men skulle en stackars kvinna palla för trycket? Jomenvisst sa nya engelska premiärministern Theresa May som också hon har en knapp: klart jag trycker - Vad ska man annars ha kärnvapen till?

Hugaligen så Huka er gubbar

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 23 juli 2016 

Gnädige Herrschaften, tyska var det första utländska språk jag lärde mig redan vid späda år: Ich bin ein Kind fünf jahre alt und du bist ein Esel mit langen langen Ohren. Detta var vid samma 40-tal som en elak fabror högljutt skrek på tyska i radion att han ville ha fred på jorden. 

Just nu så här på morgonkvisten har det uppenbarats att kalabaliken i Munchen som vi gick och lade oss med, där tvåtusen poliser jagade tre terrorister har utmynnat i en tonåring med oklara motiv.

Ett trettiotal offer. Och vad ska man dra för slutsatser av det? Att människan är det farligaste djuret på jorden, nja ingen dålig slutsats. Och att tonåringar är den allra farligaste varianten. Nja ingen hemskt dålig slutsats det heller.

Här i vår lilla by i Kista sitter fyra ungdomar häktade för mord på öppen gata härom dagen. Samtidigt sköt dom en annan snubbe i Akalla dvs grannbyn. 

Schweden über alles, 

nej vi lever nog inte i paradiset längre och det är det väl knappt någon annan som gör heller. Sedan tidningarna utnämnt Kista till en no go zone till och med för poliser, funderar jag på att flytta min kratta dvs tribander till ett något lugnare QTH.

Som om det inte vore nog så är även condsen miserabla. Hittar inte ens några italienare att prata strunt med på 20 meter. Ur led är tiden och vi med den.

Men mitt herrskap, vädret VÄDRET med versaler är på topp och kommer så att förbli minst en vecka framåt. Och hustrun är ett ljuvligt exemplar av homo sapiens så varför klaga? Ut i solen och helst på havet och bara rånjut sä länge det varar!

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 16 juli 2016 

Det är inte helt lätt att få ihop en CW bulle så här tätt inpå den 14 juli och Nice. Helst vill man gråta över världens ondska eller rättare sagt över hur en liten sketen småkriminell kan bli stor genom att massakrera män kvinnor och barn på ett fullständigt vedervärdigt sätt. Om det handlar om oskulder så finns det ju gott om sådana redan här nere på jorden. Att satsa på ett eventuellt paradis förefaller lika korkat som att spela på nätcasino.

Nu är det olyckligtvis så att något hundratal offer är vad en stackars mänsklig hjärna kan smälta. Läser just Thirteen Days av Robert Kennedy om Kubakrisen 1962. Om brodern John Kennedy och Nikita Chrustjov hade misslyckats den gången, hade vi inte suttit här idag. 

Upprinnelsen till historien var att USA placerat ut missiler i Turkiet nära gränsen till Sovjet. Varpå Krusse fick den ljusa iden att montera motsvarande raketer på Kuba som kunde nå Washington in a matter of minutes. Baktanken var att bjuda amerikanerna på en dos av deras egen medicin.

Robert Kennedy beskriver hur man satt och schackrade om mänsklighetens överlevnad, "the survival of mankind as we know it" allt medan generalerna ville kärnvapenbomba Kuba innan ramperna stod skjutklara.

Nu fick historien ett lyckligt slut genom att Sovjet drog tillbaka raketbaserna på Kuba förutsatt att USA tog bort missilerna i Turkiet. Vilket Kennedy gick med på förutsatt att det amerikanska medgivandet hölls hemligt för att det inte skulle se ut som att USA hade "blinkat".

Men pusta nu inte ut bara för det. 24 timmar om dygnet cirkulerar amerikanska och ryska bombplan ovanför ditt och alla andras huvuden beredda att släppa sin last av kärnvapen över tusentals städer och byar av någon sketen anledning som Sarajevo eller Krim. Och under vattnet i världshaven ligger kärnvapenbestyckade ubåtar skjutklara dygnet runt året om. Och inte en hund skäller om den saken.

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 2 juli 2016 

Det är mycket som händer just nu. Har precis upptäckt att lyckan och meningen med livet är en skinande ny diskbänk där både du XYL och disken kan spegla sig i den blänkande svarta marmorn från Italien. Och alltsammans kostar mindre än en kryssning för två. Dessutom med en blandare vars stråle är som en skulptur av vatten. Ja du hör, man blir nästan poetisk.

Påminner om att Tour de France drar igång idag med start vid turistmagneten Mont Saint-Michel uppe i Normandie och pågår fram till målet på Champs Elysees den 24 juli. 

Ända sedan 1903 har man kört endast med avbrott för världskrigen. Enligt en Tour-tokig granne som sitter som klistrad vid Eurosport hade cyklarna den första tiden inga växlar utan man bytte helt enkelt hjul innan man trampade upp i bergen för att sedan byta tillbaka efter krönet. 

Idag är utrusningen högteknologisk med tvåvägs radiokommunikation mellan cyklister och servicebilar. De största entusiasterna nöjer sig inte med att bevaka evenemanget från TV-soffan utan följer loppet från sina husbilar under den 500 mil långa färden. Upp till en miljon åskådare kantar vägen under en del av etapperna. Och touren bjuder på undersköna bilder av det vackraste Frankrike har att erbjuda. Ska genast boka in en TV-kanal som direktsänder.

Imorgon söndag drar Almedalsveckan igång i Visby där du kan möta Sören SM1LF som frontreporter med pennan i hand. I vart fall så blir det bullrigt och trångt för SM1 i gränderna i Visby.

Och på onsdag i nästa vecka är det dags för tjurrusningen i Pamplona som pågår i dagarna sju. Ett blodigt spektakel fast inte för tjurarna utan för publiken. En annan som är blodtörstig brukar kolla på spansk TV eller på nätet. 

Oj vilken sommar!

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 18 juni 2016 

Underbart lyss till Naturmorgon i P1 on a rainy day. Idag från en slåttermyr uppe i renlandet. men nu till bullen:

Just som jag trycker på SÄND knappen för Fredagsbrevet hörs det ett brak som om en missil träffat huset. Och omedelbart därefter ett fruktansvärt skrik och kacklande som om världens undergång vore nära. 

Det var en duvhök som jagat in en skata i fönstret och nu satt och kalasade på den medan fjädrarna rök. Runt omkring cirklade ett moln av ett trettiotal skator, alla fruktansvärt upprörda. Och jag är övertygad om att även om skatorna inte kan räkna med pi eller stava till yxskaft så är dom minst lika kloka som en femteklassare. 

Ända sedan barnsben har vi fått lära oss att det är phult att ropa CQ, så gör bara lids. Den perfekte operatörens adelsmärke är att han lyssnar och lyssnar. Fast tänk om alla ligger och lyssnar och ingenting hörs, hur vet man då om det är conds eller inte?

Den som ställer denna intelligenta fråga är ingen mindre än Rune SM5COP som varit ordf i SSA och vet hur en slipsten ska dras. Hans metod är att ropa CQ även på ett helt tyst band och Eureka och hör och häpna, plötsligt dyker det upp en massa stationer ända bortifrån US of America som inte hade en aning om att det var conds.

Så igår kväll provade jag hans metod på 20 meter. Först nada sen brus och sen plötsligt en skorstensfejarmästare en äkta chimney sweep från norra England och sen en tysk som flyttat till Cork på Irland, en hamn jag besökte i ungdomens dagar varvid en ung dam på trakten ville få mig att konvertera så vi skulle kunna gifta oss. Vilket jag lyckligen undslapp.

Och sen John HK3C i Bogota som var en uppslagsbok betr Drake L4B. Byt genast lytarna sa han, dom brukar explodera på gamla L fyror. Sedan rådde han mig att vigga ett par nylon eller silkesstrumpor av XYL för att fixa antennreläet - totalförbud mot filar och raspar. 

Så kan det gå när man ropar CQ

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 11 juni 2016 

Apropå fredagsbrevet och de sista mohikanerna dvs vi som håller igång åtminstone på lördag morgnar så är det allt som oftast väldigt tyst på banden. Just nu halvnio på fredag kväll hörs inte så mycket som ett pip på 40 och 80, i stället syns ett otäckt grönt sken på 756:ans spectrum scope som tyder på någon form av solaktivitet.

Lika illa är det om man försöker förevisa amatörradio för någon intresserad civilist, tyst även på 20 SSB och eventuella CQ försvinner ut i rymden. Man tvingas i stället hålla föreläsningar om våldsamma eruptioner på solen som stör ut alla kommunikationer på jorden eller åtminstone så får man skylla på det.

Och nöja sig med att demonstrera SOS och liknande på bug eller handpump som alltid verkar intressera folk. Ja, säger dom, det där ser ju väldigt antikt ut men verkar hemskt roligt. Så lagom roligt om det inte finns några motstationer att konversera med.

Hörde igår kväll en sicilianare på 20 meter som låg och körde europeer på löpande band. Namn och QTH på motstationerna var han inte intresserad av för det kunde han ju se på QRZ. Så det blev bara Five Najn och hej och goodbye. Och egentligen vore det enkelt att byta ut honom mot en robot.

Men vänta lite, det finns tröst och hugsvalan. Idag håller SK0TM klubbstationen på Tekniska museet i Stockholm möte där ett 40-tal operatörer som håller stationen igång samlas. I helg som i söcken demonstreras amatörradio för en häpen allmänhet som bara trodde att det fanns smartphones och Skype. 

Och undertecknad ska försöka demonstrera satellitkörning om jag lyckas få ordning på såväl azimut som elevation. Och handen på nyckeln, vad vore livet utan QRM QRN och QSB?


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 4 juni 2016 


Förra veckan var det ett sextontal förhoppningsfulla som checkade in även om det stundom rådde lite stiltje på frekvensen. Så här års är det mycket annat som lockar men att morsa hindrar hjärnsubstansen från att krympa så det skadar inte att hålla liv i de korta och långa.

Den här helgen hittar jag ingen test värd namnet så passa på att rag chewa i stället eller leka med RufZ.

Eller varför inte gå på bio om det börjar regna. En god vän lockade oss att gå och se Bland män och får, en film som utspelar sig på Island. Den första halvtimmen hände ingenting och inte så mycket den andra heller men sen tog det hus i helvete. Ett drama av närmast bibliska proportioner bryter ut och man hukar sig i bänkarna. Inte direkt feel good men sevärt.

Se och hörvärd var också Falkenbergsrevyn på TV. Härlig buskis med stjärnskottet Andreas Sköld någonstans mellan Martin Ljung och Galenskaparna på humorskalan. Flera repriser de närmaste dagarna. 

Förra veckan när körsbärs och äppelträden blommade som värst eldade buset upp vårt garage som nu ser ut som en bilkyrkogård. Just nu blommar vallmon så undrar just vad det kan trigga igång för våldsamheter.

Gjorde en snabb raid till Nykvarn och tog hem en Drake L4B till en kamrat vars hypermoderna steg krakelerat. Draken ser ut att befinna sig i mint condition men har ännu inte utsatts för key down.

L4B är för övrigt det enklaste billigaste och mest robusta slutsteg du kan skaffa dig och du lyssnar just nu till ett sådant!


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 28 maj 2016 


Fick just dom franska gnistarnas månadsbrev där det klagas på det allt mer utbredda bruket av dekodrar för CW. Mottagaren uppmanas skriva på en försäkran som heter: "Jag använder inget som helst dataprogram för att läsa CW eftersom Morse är en naturlig konstart som är avsedd för öronen och inte för någon förb PC"

Upp till kamp mot denna oart och låt inte datorerna profanera den ädla CW-konsten! 

Ja dessa fransmän som protesterar mot allt och alla. Är däremot övertygad om att alla på den här frekvensen använder sina naturliga hörlurar för att avnjuta CW-musiken.

Det var länge sedan jag kollade på RufZ, programmet där man ska ta emot anropssignaler i allt högre hastighet för att kolla dagsformen och var den övre gränsen går för ens QRQ-förmåga. Så nu gör jag det i all hast, QRX

OK, gjorde två försök som båda slutade på 216 cpm så det verkar vara gränsen för dagen. För kanske fem eller tio år sedan var jag uppe och luktade på 300 men antar att både hjärnan och öronen krympt sedan dess. Dessutom byter RufZ då och då tonhöjd på signalerna vilket försvårar det hela. Men gack oxo du och gör ett självtest för att kolla formen och för att vid behov köra ett träningspass då och då.

Är fortfarande sur för att dom brände upp hela vårt stora garage medan vi var vid Lago Maggiore och njöt av livet. Igår var det fullt slagsmål i Rinkeby som ligger ett par stenkast härifrån. Nåra blev osams och gick och hämtade sina 40 kusiner. Ja så där fortskrider livet i vår lilla by. 

Det är nog bättre på Fårö som Naturmorgon direktsände från imorse.

Men nu ska vi dra till loppisen i Nykvarn och sen blir det WPX CW för hela slanten. Redan nu är det full rulle på 20. Hav en skön helg i solen och duggregnet

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 21 maj 2016 


Ärade vänner! Det här skulle ha varit en lyrisk skildring av vår resa till Lago Maggiore och de italienska och schweiziska alperna men mitt under vistelsen där nåddes vi av nyheten att ett av våra stora 50-bilsgarage brunnit upp eller snarare ned. Det var vid tvåtiden på natten då någon observerade ett par ynglingar med bensindunkar uppe på garagets tak varefter de avlägsnade sig springande.

Trots larm till polis och brandkår brann hela härligheten ned och vi kunde se praktbrasan på SVT nyheter. Hiskeligt att skåda. Sex av radhusen runt garaget utrymdes mitt i natten eftersom man fruktade att även de skulle stryka med. Vilket också hade hänt om det varit blåsväder.

Och detta under den allra som vackraste tiden med prunkande grönska och nyutslagna äppel- och körsbärsträd. Vi som bor här har dessutom med egna händer spikat ihop husen fast vi delar idag härligheten med nyinflyttade från Mellanöstern.

Grymt, hemskt och svinaktigt. Och varför? Well vi sitter i orkanens öga, det som en gång var en idyll men vi är numera omgivna av så kallade utanförskapsområden ett antal no go zones dit ambulans och brandkår inte vågar köra utan poliseskort.

Vårt område ser nu ut som en krigszon med svarta förvridna balkar och
bilvrak som har smält sönder under hettan och deformerats. Som Roms ruiner fast fulare. 

Och om någon vill fly eländet så lär det nu bli svårsålt som det ser ut. Taxin som skjutsade oss hem baxnade vid åsynen och trodde knappt sina ögon. Och alla undrar varför. Knarkaffärer brukar polisen säga som i Göteborg där unga mördare sitter och garvar åt offren i tingsrätten. 

Jag tror vi hyr ut tills det går att sälja och sedan dunsta till andra latituder. Mycket vacker trädgård med vidhängande antennpark om du är intresserad hiHigh Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 7 maj 2016 

QNI:  
SM1LF SM5TA LA7JS SA3APA OZ6NF SM5AZN/7 SM5AKU SM3CER SM7LZQ LA7FF SM4TU SM7OVA SM7FDO SM4ALB SM1DVV SM4BZH SM0CUH SM5RX SM0DXS SO1AC 

Den lilla japanskan, 11 år gammal, Shio Okui, ett barn kort sagt och som du kunde se i fredagsbrevet - förutsatt att jag har din email - var den kanske mest förtjusande deltagaren i Grand Piano Competition som gick i Moskva nu i veckan och som direktsändes per webb-TV av medici punkt tv , en fullfjädrad liten musiker som brände av Edvard Griegs virtuosa pianokonsert med stor musikalisk inlevelse.

Sammanlagt var det femton barn och ungdomar mellan 11 och 16 år från sju olika länder som tillsammans med full symfoniorkester spelade pianokonserter av Mozart Liszt Chopin och Rachmaninov med flera.

Deras prestationer var fullständigt häpnadsväckande och det är inte bara teknisk fingerakrobatik av underbarn utan verkligen "vuxna" musiker som spelade med stor känsla för det musikaliska.

Bakom tävlingen står den ryske pianisten Denis Matsujev, en man med sådan kraft i nävarna att man fruktar för pianot när han eldar på som värst i Tjajkovskij som också framfördes av 15-årige George Harliono från England.

12-åriga Varvara Kutuzova gjorde en suverän tolkning av Mozarts pianokonsert nr 21 den som brukar kallas Elvira Madigan efter Bo Widerbergs film.

Och ingen hade rampfeber, ingen spelade fel, alla gick entusiastiskt fram till pianot och drog igång efter en liten nick mot dirigenten att nu kan du starta orkestern.

Och alla deltagarna fick pris och en dollarcheck på olika belopp vilket de var mer än värda. Och Denis Matsujev avslutade det hela med Rhapsody in Blue i en improviserad version med en jazztrio inbäddad i orkestern.

Hugaligen! Och alltsammans ligger gratis och franko på medici.tv
som du kan länka till teven och stereon med Apple TV 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 30 april 2016 

150-takt 

QNI:   SM5AZN/7 SM1LF DF5ZV SM5TA SM4NSS SM2CEW LA7JS SM6LZQ SM5COP SM5OCK SM4BZH SM7FDO SM3DGG SM5TU OZ6NF SM7OVA SM5AJV SM5AKU SM7BVO SM6AZZ SM5RX LA7FF SM1DGG SM0DXS SO1ACV via SK4KO

Frågan jag väckte i fredagsbrevet, vad man ska ha amatörradio till, får hänga i luften ett tag mens vi funderar och tänker. I Täby var det mycket snack om samband vid extraordinära situationer typ skogsbrand och jordbävning. Eller om ryssen kommer. Ähum säger jag. 

I väntan på detta underbara kan man ha förfärligt roligt på 20 meter om man undviker alla fajv najnor som förökar sig som virus. Man kan t o m ha kul på SSB uschanemej. 

Hade ett härligt QSO med Dick DL8MCA som emigrerat till ön Skiathos i SV8 där han njuter sitt otium sedan femton år med en Opti beam, ett positiv som han då och då halar och en 150 hästars fiskebåt. Kolla på QRZ dot COM. Det ser ut som la dolce vita fast in real life. Det var för övrigt på Skiathos dom spelade in Mamma Mia. Just nu är det 25 grader i luften och 19 i vattnet. Man borde dra.

En som gjort det är Björn ex SM3ACV som numera häckar i polska Kolobrzeg med callet SO1ACV. Han rapporterar om solmogna jordgubbar och färskpotatis och 16 grader i solen. Ett paradis för en gammal norrlänning. Så man måste inte dra ända ner till Medelhavet för att leva loppan.

Ett annat festligt QSO var med Maurizio från staden Modena som Luciano Pavarotti kom från. Man kan snacka opera på banden oxo och inte bara dyvla om riggar och antenner och conds för att inte tala om 5NN. Luciano som alla musikälskare sörjer gick bort för nästan tio år sedan och efterlämnade en kollossal förmögenhet - ett par miljarder i svenska lusidorer - vilket sysselsatte advokater, arvingar och tidningar under lång tid. 

Jag hade nöjet intervjua honom en gång när han sjöng Aida i Berlin med en röst som ingen annan.

För övrigt är det en stor rysstest idag på alla moder och band för den som vill hålla sig väl -:)

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 16 april 2016 

150-takt 

QNI:   SM5AZN/7 SM1LF SM5TA SM7LZQ LA7JS SM2CEW OZ6NF SM4NSS SM7OVA SK5EW SM4ALB SM1DVV SM3EVR LA7FF SM7BVO SM6AZZ SM3DGG SM5AJV SM0CUH SM0DXS SO1ACV/SK4KO


Just nu kvittras det överallt runt om i träden. Det är flyttfåglarna som anlänt till sina gamla boplatser och det är hanarna som anländer först i jakten på sjyssta honor. Har man snygg röst får man snygga honor säger ornitologerna. I så fall ligger koltrasten bra till. Vackrare sång får man leta efter. De är också härmfåglar som lyssnar till andra fåglar och spelar in deras läten i en oändlig slinga. Och ibland kan man till och med höra en mås som råkat bli inspelad av en koltrast på jakt efter intressanta läten.

Honorna väljer den partner som kan ge bästa förutsättningar för avkomman, och hannarnas sång ger en fingervisning om hur generna ser ut. Att sjunga är både ansträngande och tidsödande och endast individer som är i god form kan kosta på sig att göra det

Katter i mars ska vi bara inte tala om. Den gulliga hemmakatten kan plötsligt få oanade röstresurser och låta som ett helt koppel hormonstinna lejon och tigrar. 

Människans lockrop inskränker sig oftast till " Brukar du gå hit ofta ". Fler varianter kommer jag inte på just nu och dessutom är det ute att sjunga serenader nedanför den utvaldas balkong. 

För 75 miljon år sedan levde en dinosaurie som hade en slags tuppkam utformad som en trumpet. Med den kunde han utstöta parningsrop med en decibelstyrka i nivå med ett startande reaplan enligt nutida beräkningar. Som tur är är den numera utdöd.

Rapport berättar just nu om speed dating bland pensionärer i Huddinge. Alltså partnerbyte i rask takt. Dock sägs inget om eventuella parningsläten. 

Få parningsrop slår en brölande älg eller kronhjort men även deras decibelstinna utrop slås av valarnas sång i världshaven. Ljud fortplantar sig bättre i vatten än i något annat medium. Det gör att en kärlekskrank val i trakten av Grönland kan utstöta parningsrop som kan uppfattas av lika kranka honor nere vid Falklandsöarna varefter snabbt parsim utbryter.

Förklaringen är så kallad kanalutbredning. Under vissa förhållanden bildas i vattnet ljudkanaler ett slags vågledare med näst intill noll db dämpning. Hot line för kärlekskranka valar.

Kanalutbredning skrämmer ibland brallorna av svenska marinen som tror att dom fått en rysk ubåt inpå skinnet. High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 9 april 2016 

150-takt 

QNI:   SM5COP SM5AZN SM6LZQ LA7JS SM5OCK SM3EVR OZ6NF SM2CEW SM5AKU SM5TA SM7OVA SM4BZH SM7BVO OH6DC SM3AHM SM5RX SM4NSS SM1DVV SM6BWQ LA7FF SM0CUH SM0DXS SO1ACV SA3APA

Förra veckan var det ett visst manfall pga loppisen i Eskilstuna eller radiomässan som det egentligen heter. Enligt Håkan SM5OCK kom det hela ettusen besökare och nästa års mässa kommer den 1 april 2017, ett datum det är lätt att lägga på minnet.

Hoppas herrskapet kom hem med fickorna fulla av radiorör, kristaller och alla andra prylar som gör livet värt att leva och som kan pryda junkboxen eller bli till något tjusigt hembygge. Minns ännu tjusningen att i månader knåpa ihop något med en lödkolv och sedan lyckas kontakta någon antipod och utbyta de magiska orden Five Nine.

Idag kommer det att bli brist på fyror meddelar Per SM4TU eftersom det är distriktsmöte i Falun. Men vi har en del nytillskott på frekvensen. Björn före detta SM3ACV lämnade för fem år sedan snön och kylan i Kvisslinge/Sundsvall för den polska rivieran och lystrar numera till callet SO1ACV. 

Björn har en längre tid utnyttjat den fantastiska SDR-mottagaren hos SK4KO för att hänga med i bullerierna men hoppas snart bli QRV direkt över 3537. Vi hälsar honom samtidigt välkommen som medlem i SMHSC.

En annan välspelande gnist är Göran SM0EJR som driver ett exklusivt bryggeri från sitt QTH på Helgön i Mälaren. Honom har vi hittills endast hört på 20 meter men försök pågår att få ned honom till 80 och in i SMHSC.

Om du sett den makalösa bilden på vår hemsida från Montenegro där VM i CW kommer att hållas i september, så hoppas jag du är full av iver att skynda dit - det enda du behöver ta med är en bugg och lite tävlingsnerver.

En bra början är att gå in på RufZ på nätet och kolla din fartgräns genom att lyssna till call signs i allt högre fart takt tills du kör in i QRQ-vallen. RufZ är en av tävlingsgrenarna i HST i Montenegro så om du börjar där så återkommer jag om övriga tävlingsgrenar. 

Till vårt kommande årsmöte ber jag också att få återkomma


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 2 april 2016 

150-takt 

QNI:   SM5AZN LA7JS SM3CER SM2CEW SM4NSS/5 OZ6NF SM4BZH SM7OVA SN1050JPM LA7FF SM7BVO SM4TU SM6BWQ SM5AJV 
SM0DXS/SK4K0 SO1ACV/SK4KO

Montenegro övertar HST-tävlingarna från Oman. Se hemsidan www.smhsc.org

Som jag nämnde i Fredagsbrevet går det alldeles utmärkt att lyss till bullen via SDR-mottagaren hos SK4KO i Mora. Den har bra antenn och utmärkt RX så mottagningen är prima. Man ser också vilka som är på frekvensen om de loggat in. Slå bara in SK4KO i din browser så kommer du raka spåret dit.

SM0DXS som flyttat och ännu inte fått upp någon antenn är en av dom som utnyttjar den här möjligheten.

Kan man lita på vädret? Jag menar prognoserna? Var med halva foten på väg till Warszawa när jag läste på SMHI att det skulle bli en hel vecka med 20 plus ist f snålblåsten här hemma. Och en biljett hos Wizzair kostar endast 78 kronor enkel väg från Skavsta. Jo jag skojar inte. Hur de får ekonomi på det förstår jag inte. Om jag tankar för det beloppet får jag bensinstopp nånstans mellan Uppsala och Gävle. 

Kanske tar dom igen det på bagaget för din väska kostar nästan 300 spänn om du checkar in den. Hur som helst talade en polsk vän om för mig att SMHI är kass på Polen. I stället för 22 grader skulle det enligt polska PMHI inte bli så mycket bättre wx än här hemma. Så projektet fick avbrytas i väntan på bättre tider.

Apropå bensinstopp så har jag upplevt ett sådant i ett litet enmotorigt plan typ Piper Cup. Det var ute i skärgården över vatten och med bara små holmar i sikte. Det kändes inte helt bekvämt. Men min copilot alias flyglärare dök plötsligt ned mot en kobbe där det uppenbarade sig en landningsbana knappt synlig från luften och där vi satte ner planet - fortfarande utan motor. 

Historien är sann trots att det var 1 april igår. Men endast delvis eftersom det var flygläraren som stängt av motorn för att simulera nödlandning vid bensinstopp. 


High Speed Bulletin från SK0HSC

Påskafton 26 mars 2016 

150-takt 

QNI:  SM5AZN LA7JS SM5RX SM4NSS SM5AKU OZ6NF SM7OVA LA7FF SM7LZQ SM6BWQ SM5TA SM2CEW SM3CER SM1DVV SM0DXS/SK4K0

ROARS The Royal Omani Amateur Radio society meddelade den 20 mars att man på grund av "oförutsedda omständigheter" inte längre anser sig kunna genomföra de planerade HST-tävlingarna i High Speed Telegraphy som skulle ha ägt rum den 21-25 september i Muskat.

Inom IARU försöker man nu hitta en alternativ plats för tävlingarna vilket ser ut att bli svårt. PZK dvs polackerna har redan tackat nej till att hoppa in eftersom de tycker det är för kort varsel.

Apropå SP-land så har vi just nedkommit efter en vecka i Warszawa som bjöd på både regn- och snöstorm men också på de sedvanliga excesserna i form av öl och korv av vilket man blir mera rund om magen än om fötterna vilket som nu är att föredra.

Bortsett från vädret så var det lugna gatan där nere. Polackerna ligger lägst i Europa med siffran noll på den femgradiga skalan över terrorhot. Varför det är så får man tänka ut själv.

Det var ytterst nära att jag fått lägga bulleriet på hyllan ett tag. Min trogne gamle drake typ L4B lade plötsligt av och ville inte leverera någon som helst effekt. En okulärbesiktning visade att ena lyktan typ 3-500Z hade slocknat. Jag har ett omaka par i form av en amerikan och en kines och det var den senare som hade lagt av.

Efter en del huvudbry lät jag herrarna byta plats i steget och hoppsan, plötsligt lös dom båda två igen och jag fick till och med ut mera effekt än tidigare. Det var förmodligen bara lite oxid på pinnarna. Ett 500Z går annars lös på minst 150 dollar och man köper oftast grisen i säcken och vet föga om skick och kondition. Så en stor lättnad utbröt i shacket och nu kan vi åter bombardera jonosfären så att molnen glöder. 

Men skulle någon till äventyrs ha ett par Eimac eller Taylor som kineserna heter liggandes och skräpandes i junkboxen så vet du adressen. Dom kan ju börja spöka igen. Däremot så är L4B ett suveränt steg med ett kopplingsschema man begriper och du behöver bara lossa på sex skruvar för att komma åt innanmätet i stället för minst det tiodubbla på moderna automatsteg. 

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 12 mars 2016 

150-takt 

QNI:  SM4NSS SM5RX LA7JS SM5IAJ LA7FF SM5AZN SM2CEW OZ6NF SM4ALB SM5TA SM7OVA SM6BWQ SM7BVO SM4BZH SM3CER SM5COP SK5EW SM1DVV SM0NCS SM0CUH SM0DXS/SK4KO

Är något hålögd efter att ha försökt hänga med på det amerikanska presidentvalet. Såväl debatter som resultat sänds kl tre på natten vår tid så det är väckarklocka som gäller.

Just nu har det lugnat ner sig lite bland republikanerna efter tidigare veckors råskäll och P-mätning med fler opresidentiella inslag. Så vad grälar dom om? Well, ingen av dem tycker om att betala skatt så den ska sänkas samtidigt som försvaret ska få kraftigt höjda anslag. Egentligen är dom överens om det mesta men hur det ska gå ihop ekonomiskt är det ingen som säger så skolmatten är kanske lika dålig som i Sverige.

Ja, nu är jag ute på hal is eftersom gamla B-53 stipulerade att amatörtrafik endast får användas till att överföra meddelanden alltför oviktiga för att ifrågakomma för befordran över de allmänna telegrafförbindelserna vilket avslutades med de kärnfulla orden: Det alla som vederbör hava sig hörsamligen att efterrätta. 

Den kinesiske pianodemonen Lang Lang dök upp hos Skavlan och spelade en Chopin-etyd med apelsin och ett av de fyra scherzon han uppför i konserthuset på söndag då vi kommer att sitta där med spetsade öron. Smakprovet i TV var från det andra scherzot som han klarade av på tre minuter i st för normala tio genom att spela början och slutet hoplimmade med Karlssons klister i mitten.

Suverän och fantastisk pianoakrobatik med hjälp av extra långa lillfingrar och tennisarm. Själv har jag samma besvär som Lang Lang med höger axel fast inga jämförelser i övrigt hi. Chopin har något för var och en från valser, mazurkor och preludier till fingerknäckande etyder.

Framför allt så är den glade kinesen en showman som älskar det piano han spelat på sedan han var tre år. Om han är bäst i världen vet jag inte. Ryske Jevgenij Kissin spelar minst lika bra om än inte lika spektakulärt och brukar även han få vara med på Last Night of the Proms.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 5 mars 2016 

150-takt 

QNI:  SM5RX SM1LF LA7JS SM2CEW SM3EVR DF5ZV SM5TA SM3CER OZ6NF SM7OVA LA7FF SM4NSS SM7BVO SM6BWQ SM5COP SM4TU SM3DGG OH6DC SM1DVV SM6DPF SM5IAJ SM4ALB 

Går du i antenntankar? Undvik då om möjligt QTC nr 2 för i år och lyssna här i stället. QTC-antennen är tunad för 3650, bara en sån sak. Den här ligger spik på 3537. Men det underbara är att den fungerar också på alla andra frekvenser inom alla band från 10 till 80 inkl WARC och du kan till och med köra SSB på den. 

Och bäst av allt, du byter band snabbt som en véssla, trycker bara på nyckeln och Poff, full uteffekt i antennen utan behov av att sitta och skruva på en tuner och störa hela världen med dina avstämningar. 

Jänkarna kallar den omväxlande för Skywire och Cloud burner för teoretiskt så skickar den dina signaler rakt upp i molnen men märkligt nog ramlar dom ner på backen igen. Och stundom hos W/VE på 80 om det är conds på gång.

Den fungerar också som en NVIS dvs en Near Vertical Incidence Skywave och ger kanonsignaler även i det tysta området mellan mark och rymdvåg. Och bäst funkar den på en höjd mellan tre och fem meter så ingen anledning klättra i träd.

Ja nu är du nyfiken men du lyssnar faktiskt på en sådan just nu - en ca 84 meter lång horisontell loop på låg höjd och matad med 50 ohm coax via en 1/4 balun eftersom en loop har en impedans av mellan 100 och 200 ohm på alla sina övertoner. Mas o menos.

OK, om du vill ha ut full kräm på 80 SSB och på 17 och 30 m kan du tuna lite, men nöjer du dig med halva effekten behövs det inte. Och har du en rig med inbyggd tuner så är det inte fel heller.

Och även med lite SWR får du inga förluster eftersom du klokt nog matar antennen rakt ovanför ditt huvud så nedledningen blir maximalt kort. Möjligtvis blir du med åren något tunnhårig av all HF i shacket.High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 27 februari 2016 

150-takt 

QNI:  SM5RX SM3NSS LA7JS SM5AZN SM7LZQ SM7OVA SM5IAJ DF5ZV SM3CER SM2CEW OZ6NF SM6BWQ SM5AJV SM6X SM5TA LA7FF SM7BVO SM5COP SM4TU SM3DGG SM4ALB 


Ack ljuva 50-tal! Jag minns det som igår, det var då vi gick på vår första om än misslyckade dejt, vacklade ut från biografen och kände oss som James Dean i Ung rebell, lirade piano i jazzband med George Shearing som förebild gick ut plugget och började på Teknis.

Det var då man kunde segla jorden runt och köra CW och få betalt för det. Fick in Buenos Aires på min app på Iphone härom dagen. Och gissa vad dom spelade? Jo tango efter tango. Precis som 1958 när vi låg i BA. 

Just nu kan vi njuta av en flod av 50-talsfilmer alla lika nostalgiskt sköna. Allt var tjusigt på den tiden, tjejerna, frisyrerna kläderna och bilarna. Själva inbillar vi oss att vi såg ut som Leonardo di Caprio komplett med sidobena i Titanic. 

Idag är han tillbaka i filmen The Revenant nominerad till 12 Oscar. Dock sägs det att dialogen mest består av stön och grymt när han boxas med björnar och släpar sig fram i vildmarken för att hämnas.

Även Trumbo osar av 50-tal, filmen om manusförfattaren som blev svartlistad och fick yrkesförbud men som fortsatte göra filmer under falskt namn. Han var mannen bakom Prinsessa på vift med Audrey Hepburn och King Kong och andra kioskvältare. Men Oscar för manus gick till en obefintlig pseudonym. 

Även Carol nominerad till sex Oscar doftar 50-tal. En bedövande vacker film som är en ren njutning. Den handlar om på den tiden otillåten kärlek och är mycket sevärd. Usch sånt där tycker jag inte om kommenterade en vithårig bänkgranne men hon var i minoritet.

Så en lite sorglig nyhet. En av våra mest flitiga ops SM6BHQ i Alingsås har gått QRT meddelar hans son. Jag tror inte Henry har missat ett enda QNI de senaste tio åren så vi kommer att sakna en ufb op här på frekvensen. 

Och i morgon söndag kan du roa dig med HSC-testen. Mer info hos SM3CER

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 20 februari 2016 

150-takt 

QNI:  LA7JS SM1LF OZ6NF SM5RX SM4NSS SM0NCS SM6BWQ SM4BZH SM7OVA OH6DC SM5COP SM7BVO SM4TU LA7FF SM3DGG OH3GD KARI SM1DVV SM5ATP SM5TA SK5EW SM4ALB SM3CER SM5OCK SM5APS SM2CEW SM5AZN SM0DXS/SK4KO


I San Remo var det ett grånat killgäng från 70-talet som vann med en hes schlager. Men de ställer inte upp i Stockholm. Bättre vara den förste i Remo än den siste i ESC

Påven hade härom dagen synpunkter på amerikanska valet som nu likt en ambulerande cirkus flyttar sig från stad till stad med jonglörer och allt. Den kritiserade, han med samma frisyr som Hacke Hackspett försvarade sig i natt. I love the Pope, sa han. He is a fine man. Det kallas för konflikthantering.

När Albert Einstein satt och räknade och klurade kom han på något han kallade för svarta hål. Looks nice sa han men finns nog inte in real life utan bara på papperet. Men hur fel hade han inte. Idag vet vi att hålen finns. Men som det heter i slutscenen av Some like it hot - no one is perfect. 

Det samma trodde han om en annan av sina upptäckter - gravitationsvågor. Men nu hundra år senare vet vi att även dessa finns. Trots att vi egentligen inte vet vad själva gravitationen är för något förutom att den fungerar. Annars skulle vi tappa fotfästet och hamna ute i rymden. 

Men vad det egentligen är för märklig kraft som verkar på så långa avstånd och håller kvar månen i sin bana runt jorden så att den kan lysa på mig genom shackfönstret och göra det möjligt för SM2CEW att köra månstuds - det har vi ingen aning om. Där ligger ett Nobelpris och lurar liksom för den som hittar ett botemedel mot snuva och förkylning.

Härom dagen lyckades ett gäng forskare med hjälp av raffinerade detektorer på olika platser i USA uppfånga gravitationsvågor från två svarta hål som kolliderade för 1,3 miljarder år sedan. Otroligt men sant. Även Einstein skulle ha svimmat om han hade levat. Projektet heter LIGO om du vill veta mer

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 13 februari 2016 

150-takt 

QNI:  SM5AZN/7 LA7JS SM3NXS SM4NSS SM5OCK LA7FF SM2CEW SM0DXS SM7OVA OZ6NF SM7LZQ SM7BVO SM6BWQ SM3CER SM7FDO SM1DVV SM4ALB SM4TU SM5DGE SM0CUH SM5TA SA3APA

Det var i nådens år 1958 som vi skuttade runt och hojtade Volare på 
nattklubbsgatan 25 de Mayo i Buenos Aires. Det var samma år som låten 
blev etta vid festivalen i San Remo och sen gjorde sitt segertåg över 
världen. Volare var på sin tid den mest spelade låten i världen endast 
överträffad av White Christmas.

Och detta inte bara i Italien och Sydamerika utan Volare hamnade också 
på hitlistorna i USA och upphovsmannen Domenico Modugno reste runt 
over there och överhöljdes med segerbetygelser. I Washington 
överlämnade man stadens nycklar till honom, en ynnest som tidigare 
bara beviljats Winston Churchill och Charles Lindbergh. I Buffalo City 
utsågs han till hederssheriff.

Även hemma i Italien gick det hett till. En patient i Bologna blev så 
tagen av låten att han kastade sig handlöst ut genom sjukhusfönstret 
sjungande Volare för hög hals. Volare betyder som bekant att flyga på 
italienska. När man lyckats ruska liv i honom fortsatte han sjunga Volare 
som om ingenting hänt.

Modugno hann med att vinna i San Remo totalt fyra gånger och hamnade 
också i Eurovision Song Contest. En annan vinnare var Eros Ramazotti 
som fortfarande är up and singing och har en röst som en dåligt 
kastrerad katt. Men härlig att lyssna till tycker XYL hi

Låten är genialisk och refrängen låter ungefär så här på CW: R A R V A L 
M och så vidare. Taktmässigt är det rena rama telegrafin. Funderar starkt 
på att bli låtskrivare och kamma hem Polarpriset. Det kan väl inte vara 
så svårt? Det är bara att låta håret växa och se allmänt ovårdad ut så 
kommer succen som ett brev på posten.

Just nu pågår Berlinaden den stora filmfestivalen i Berlin där en av 
toppfilmerna är Hail Caesar av bröderna Coen med George Clooney i 
huvudrollen. Vi kollar och återkommer med filmtips. Just nu vimlar det 
också av bra filmer på biograferna så sitt inte limmad i TV-fåtöljen!High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 6 februari 2016 

150-takt 

QNI:  SM5AZN LA7JS DF5ZV SM2CEW SM3CER SM1LF OZ6NF SM5RX SM5TA SM7OVA SM7BVO SM5AZN/7 SM4TU SM1DVV SM6BWQ

Apropå glada bagare så var mitt första besök i San Remo under en bilresa genom Europa strax efter kriget. Innan hade vi passerat Hamburg som låg i ruiner med undantag för nöjeskvarteren på Reeperbahn.

Efter detta var San Remo som en vacker och exotisk dröm med sina vita hus och palmer och alla glassförsäljare som hojtade gelato i varje gathörn. Och vilken glass, något helt annat än de vaniljpinnar vi var vana vid hemifrån.

San Remos sköna damer beundrar hans figur,
han liknar till det yttre en ung och kraftig tjur

Sålunda skaldade Evert Taube om den glade bagaren som på sin tid var en känd figur och lystrade till namnet Florindo Mairo. Låten finns på en gammal Columbia-skiva från 1937 om du har vägarna förbi en skivaffär.

Idag är staden mest känd för den årliga San Remo-festivalen som är en föregångare till Eurovision Song Contest och den som vinner årets upplaga får sedan komma till Stockholm och uppträda i den senare.

Mest kända vinnarlåten genom åren är Volare som Domenico Madugno vann med 1958 och han upprepade succen året därpå med Ciao ciao bambina. 

Särskilt Volare gick som en löpeld över världen. Den sjöngs och dansades på varje bar och nattklubb i hela Sydamerika - volare hå hå, cantare ha ha ha ha och varenda matros och gnist som seglade på värmen kunde den utantill. Samtidigt som man läppjade på sin Cuba libre alltså rom och Coca Cola. Ett något udda äktenskap mellan Fidel Castro och USA. Men läskande var det!

En annan populär hit var vid samma tid Besame mucho skriven av en dittills okysst mexikanska på hennes 16-årsdag. Den kan du höra både med the Beatles och med ryska arméns kör och orkester på Youtube. Själv föredrar jag den senare, hi

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 30 januari 2016 

150-takt 

QNI:  SM5RX SM1LF SK5EW SM5AZN LA7JS SM4NSS SM4BZH OZ6NF SM7OVA SM3CER SM0FPR LA7FF SM7BVO DF5ZV SM5COP SM5TA SM4TU SM6BWQ SM1DVV OH6DC SM5AJV SM3EVR SM6CLU SM7LZQ


Som utlovat kommer här nya rövarhistorier fast helt sanna sådana. Efter två veckor i BA dvs Buenos Aires var man som en urlakad sill och längtade tillbaka ut på havet. Så vi stävade ut på Rio de la Plata men först med kurs på Montevideo huvudstaden i Uruguay som ligger på andra sidan la Plata där vi skulle lasta styckegods innan vidare färd mot USA.

Det enda vi visste var att Uruguay var Sydamerikas Schweiz med strålande ekonomi, hög levnadsstandard och en valuta hårdare än schweizerfrangen. Knappt har vi lämnat BA förrän dörren till min hytt slängs upp och i öppningen ser jag en man i vidbrättad hatt, som tagen ur en Western av Tarantino fastän denne vid den här tiden ännu inte var född. 

I handen håller han en pistol stor som en kanon och just nu siktar den på mig. I den andra handen viftar han med en sedelbunt så tjock att han förmodligen har rånat Argentinas riksbank. 

Por favor, säger han, göm mig i din hytt så är pengarna dina. Jag känner mig frestad, tanken på att bli ekonomiskt oberoende föresvävar mig men å andra sidan, han är beväpnad och jag inte. Så snart vi kommit över la Plata kommer han naturligtvis att kräva tillbaka stålarna så jag avböjer vänligt men bestämt och hänvisar till nästa hytt där tredjestyrman bor, en holländare, en kristlig själ och ivrig anhängare av Maranata. 

Efter lite moraliska övervägningar går jag upp på bryggan och meddelar kapten att vi har en beväpnad desperado ombord. Han ber mig omgående kontakta kustbevakningen och innan vi anländer Montevideo äntras vi av en patrullbåt. Dom hittar desperadon som nu tagit sig upp på bryggan och banditen alternativt frihetshjälten beläggs med handbojor och förs iland. 

Än idag vet jag inte om jag gjorde rätt. Argentina var vid den här tiden en militärdiktatur och Uruguay skulle småningom också bli en sådan efter kriget mot stadsgerillan Tupamaros.

Och i Montevideo var jag väntad trots jag aldrig tidigare satt min fot där men mer därom i en kommande bulle High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 23 januari 2016 

150-takt 

QNI:  SM5COP SM6BHQ LA7FF SM2CEW SM5AZN SK5EW LA7JS OZ5NF SM6BWQ SM1LF SM3CER SM5TA SM4NSS SM6PDS SM7BVO SM1DVV SM7OVA SM5AJV SM4TU SM0NCS OH6DC SM5RX SA3APA SM0CUH SM7LZQ

Evert Taube var en baddare att få ihop text och musik. Ett av hans mästerverk är Möte i monsunen som jag hittade härom dagen i LP-hyllan framförd av honom själv. Evert visste allt om sjömanslivet och slängde sig vant med avancerade nautiska termer. Och om inte allt han skrev var absolut sanning så kunde det mycket väl ha varit det.

Så t.ex.fraktade Hagenbeck både tigrar, lejon och elefanter per båt till sitt zoo som du varit hos i Hamburg eller hur? Idag fraktar man till och med giraffer i Boeing 747 men det är en annan historia.

Ja, Hagenbecks ombud åt lejonet ju opp och en gorilla klättra ner i vår maskin. För att härma maskinisten slog hon fram och back och stopp
tills jag sköt henne med skepparens karbin. 

Innan dess har Fritiof Andersson blivit akterseglad i Singapore och står där på torget utan pass och pengar när en man i guldgaloner plötsligt dyker upp - sveriges konsul kapten Fredrik Adelborg. Konsulinnan bjöd på te och jam och pratade en stund hon var det sötaste jag dittills hade sett, säger Fritiof.

Själv höll jag på att bli akterseglad i Recife en stad i Pernambuco nästan på ekvatorn i norra Brasilien. Jag kom rusande med andan i halsen när skepparen drog upp landgången, tutade i mistluren och beordrade full fart i maskin. Det kändes inte helt komfortabelt trots att jag visste att han inte kunde gå någonstans utan gnist. Men skrämselskottet visste vad det tog och jag var aldrig mera sen till avgång. 

Jag var hard up i Kina, jag blev rånad i Shanghai säger Fritiof och vem har inte blivit det? Om inte i Kina så på Rio de la Plata och i Santos, en hamnstad till Sao Paulo som ledigt intar platsen som Brasiliens mest brottsbelastade stad där kidnappare hugger öronen av rika offer om de inte får pröjs på rödaste momangen. 

Men till detta får vi återkomma en annan lördag. 

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 16 januari 2016 

150-takt 

QNI:  SM5RX SM5AZN/7 SM4NSS LA7JS SM3CER SM6PDS SM2CEW SM5COP SM7LZQ LA7FF SM6BWQ SM4BZH SM5AKU SM5AJV SM5TA SM4TU SM1LF SM7BVO DF5ZV SM7OVA SM5ATP SM1DVV OZ5NF SM0FPR 

Under våra irrfärder på världshaven hamnade vi en gång i Puerto Deseado i Patagonien en liten hamnstad med Pampas bakom sig många hundra gröna mil. Inloppet bestod av sandbankar som ständigt flyttade på sig så det var bara lotsen som hittade. Nu var denne kraftigt försenad och skepparen som tagit sig en rejäl dragnagel övertog rodret och sa det här fixar jag. Då och då fastnade vi i en sandbank men kom till slut lyckligt fram och möttes av en rasande lots. 

Men resten av stan tog emot oss med öppna armar. Ankomsten av Barco Sueco var en stor begivenhet och folk gick man ur huse för att beskåda oss. Även kvinnorna gick man ur huse och så småningom ställdes det till med bal ombord. 

Den ena Carmencitan efter den andra trippade uppför landgången uppklädda i värsta högtidsstassen och vi valsade runt med damerna i något som skulle föreställa tango. Under tiden satt mammorna i mantilj på bänkarna runt omkring och vakade över döttrarnas moral. Inga intimiteter där inte. 

Puerto Deseado var ungefär som Samborombon en liten by förutan gata och vi blev hembjudna både till borgmästaren och andra högdjur. Enda plumpen i protokollet var stadens snikna tullare som kom ombord och länsade hytterna på all lös egendom som han påstod vi försökte smuggla in. Han såg tämligen förmögen ut med klockkedja på magen och vi trodde loppet var kört. 

Men i vår nöd skickade vi en delegation till borgmästaren vars dotter vi hade dansat med och en något slokörad tullare blev tvungen att komma ombord röd i ansiktet och lämna tillbaka stöldgodset. 

Vi blev också bjudna på en äkta argentinsk asado. Man samlas i ett 
plåtskjul där ett får grillas och röks över öppen eld. Samtliga matgäster 
får en täljkniv och sen går man lös på fåret och väljer de bästa bitarna. 
Allt nedsköljt med Vino Argentino. En oförglömlig upplevelse helt i nivå 
med Fritiof Andersson


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 9 januari 2016 

150-takt 

QNI:  SA3APA SM5AZN/7 SM1LF SM3EVR SM5RX SM5OCK SM0FPR LA7JS SM2CEW SM6BHQ OZ6NF SM4BZH SM6BWQ SM6LZQ SM5ATP SM4NSS SM7OVA SM7BVO SM4TU SM6NZA/QRP STEFAN SM5COP SM1DVV SM5AKU SM5TA 

QNX:  LF DVV AZN BVO NF EVR FDO LZQ BZH NSS CUH JS RX AJV AKU CEW TU BWQ OVA ATP BHQ 

OK nu har vi sett den där filmen jag talade om i Fredagsbrevet, The Swedish Theory of Love därtill lockad av recensioner och braskande annonser. Och Nej, den är inte lika rolig som Ove fast det här också är en tragikomisk historia. Det hela går ut på att svenskarna är världens ensammaste folk med flest enpersonhushåll och ensamstående tjejer som skaffar sig barn genom att klicka på en bild på internet varefter DHL anländer med ett litet paket från Danmark med vars hjälp hon kan inseminera sig själv. 

Inom 20 minuter efter att ha öppnat paketet är hon gravid och lever sedan lycklig utan karlslok och barnen slipper ha en jobbig farsa. 
Naturmetoden är ute och Sverige är ett land där alla är så självständiga att de inte längre behöver några mänskliga kontakter.

Och inte nog med detta. I Sverige ligger folk och dör ensamma utan att någon märker något. En del får ett slags liv efter detta tack vare autogiro som fixar in- och utbetalningar som om de fortfarande vore i livet. 

Annat är det i sydligare länder som det Italien filmaren Erik Gandini kommer från. Där lever man i storfamiljer och alla tar hand om alla. För att inte tala om Afrika och alla andra lyckliga länder. 

Första gången publiken skrattar är när ett gäng invandrare ska lära sig svenska på SFI och läraren säger att de bara ska svara JA eller NEJ om en svensk frågar något eftersom vi inte tycker om att prata.

En svensk kirurg som tröttnat på kylan och återvänt till sitt hemland Etiopien utför ett antal spektakulära operationer med hjälp av buntband, slangklämmor och en borrmaskin inköpt på Clas Ohlson, den bästa reklamen det företaget fått på länge. Då skrattar publiken för andra gången.

Tanken är att det inte är så tokigt därnere trots fattigdom, man reder sig med små medel och alla är lyckliga och tar hand om varandra. Men ändå trotsar dom eld och vatten för att komma hit och bo i hemska höghus med paraboler bland hjärtlösa människor. Förklara det den som kan.


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag 2 januari 2016 med årets första bulle

150-takt 

QNI:  SM5RX SM5AZN/7 DF5ZV LA7FJ SM5ATP PA7RA RIEN DL1ROT THOMAS NR BERLIN SM4ALB SM7BVO SM5TA SM1DVV SM3DGG SM2CEW SM7OVA SM6X/SM6CLU SM0DXS EA8/SM7LZQ

QNX:  AZN CEW LA7JS OVA TA ATP CUH ALB DVV DGG LZQ DXS

Helsefyr och järnvägar! Som ni hör har jag lovat att under det nya året varken svärja eller illfänas som den numera riksbekante man som heter Ove utan i stället bli en mild och vänsäll person som inte ens förargas över dom som är dumma och bara använda förskönande omskrivningar i stället för hemska kraftuttryck. Fast redan att tycka att någon är dum är ju en dumhet om än en befogad sådan. 

Men alltså järnspikar - yr i pottan av champagne och norskt pinnekött inmundigat hos Göran SM5XW glömde jag totalt bort Straight Key Day på nyårsdagen då det gällde att sända så vacker CW som möjligt med handpump. En kalamitet av den värre sorten särskilt som flerfaldige vinnaren Mats SM7BUA sitter nere på Tenerife och därmed lämnat fältet fritt för oss lite mindre förmågor. Såvida han inte slog till genom att köra SKD remote från Puerto de la Cruz en härlig hamn som vi ofta besökte på väg till Brasilien. Dom listiga maskinisterna lyckades alltid fixa något fel i maskineriet just där så vi blev liggande i minst en vecka i stället för några timmars bunkring.

Det är en fin och grönskande stad till skillnad från den ganska kala resten av ön som toppas av Pico Teide en 3718 m hög vulkan som syns på långväga håll. Jo du hörde rätt, nästan en halvmil hög. Köpte en gång en kanariefågel och en bananstock i Puerto de la Cruz. De mer erfarna sjömännen garvade och hävdade att det var en målad gråsparv för den kunde inte sjunga, bara säga kvitt kvitt. Fast den älskade att bada och var i största allmänhet ett trevligt sällskap. 

En gång rymde den mitt under badet, vi var redan långt ute på Atlanten och den satte rak kurs mot Pico Teide, hen längtade hem trots mina ömma omsorger. Jag torkade en tår och betraktade honom som förlorad. Men någon timme senare dök en matros upp med kanariefågeln i näven. Pico som han fick heta hade upptäckt att det var för långt till Canarias och vänt åter till m/s FROSTE där han landade på relingen totalt utmattad.

Och bananstocken då. Jo den gick från grön till gul mitt ute på havet och när vi kom till Rio var bananerna ruttna, trots att jag käkade bananer dygnet runt. Och i Rio kom tullarna och snodde allt lösöre vi hade i hytterna plus alla cigaretter jag försökte smuggla.

Undras vem som vann SKD den här gången?


High Speed Bulletin från SK0HSC

Annandag Jul den 26 december 2015 

150-takt 

QNI:   SM5RX SM5AZN/7 OZ6NF DF5ZV SM5COP OX1JHM SM5OEK JAAN OK1DOB OTA SM6BWQ SM7BVO SM5TY SM1DVV SM4BZH 


QNX:  
AZN BVO JS RX COP BZH BWQ TA NF OVA OEK DVV TY 

På julafton var det plus 21 i New York och Kalifornien hemsöktes av hemska tornados. I franska Alperna var det plus tio och tji snö. Påven manade till ett enkelt liv medan fransmännen diskuterar priset på gåslever. Här hemma har grannen lämnat ett berg av byggsopor framför huset så visst finns det anledning att bli minst lika grinig som En man som heter Ove. 

Jag var på smygpremiär på julafton beredd på att skratta mig fördärvad åt en grinig gubbe ungefär som i Grumpy Old Men. I salongen fanns ytterligare tre farbröder i Oves ålder som satt tysta som möss under hela filmen. Utan att avslöja för mycket av handlingen är det en tragikomisk film eller snarare komitragisk.

För att förklara Oves misogyna uppträdande mot både kvinnor, grannar och invandrare har författaren begravt den stackars Ove i den ena olyckan efter den andra ungefär som hos Shakespeare och de grekiska tragöderna – inga jämförelser i övrigt, hi.

Ska man se filmen? Jo, det tycker jag nog. Förutsatt att du blir mindre grinig efteråt.

En film du definitivt kan hoppa över är Star Wars, en supervåldsorgie där horder av soldater utspökade som amerikanska baseballspelare mejar ner sina offer ungefär som i Paris. Och där Darth Vader utklädd som i Trollhättan gör folk huvudet kortare med sitt svärd. Och alltsammans barntillåtet från 11 år.

Ett trevligare samtalsämne är CWMORSE en Skype-grupp skapad av OZ1JHM men SYSOP är numera OZ8SW. Du skickar bara ett msg till honom på Skype så blir du medlem. Om du sedan skickar ytterligare ett msg typ SM0AIG CQ 3537 bör du kunna få svar från någon av gruppens 47 medlemmar. Ett bra initiativ värt att pröva.

Senast jag besökte en julotta var förra seklet. Den gången skällde prästen i Barkarby ut oss för att vi inte visat oss där tidigare under året. Idag finns det inte längre några ottor i Kista med omnejd fast jag saknar slädpartierna dit hi

Best 73 and CU next year again

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 19 december 2015 

150-takt 

QNI:   DF5ZV SM5RX SM5AZN/7 LA7JS SM2CEW OZ1JHM SM6LZQ SM4BZH SM6BHQ OZ6NF LA7FF SM4TU SM6PDS SM4ALB SM7OVA SM7BVO SM1DVV SM0FPR SM3DGG/4 SM5TA 

QNX:  AZN RX OVA JS TU NSS BZH TA RX BVO FF BHZ BHQ BWQ ALB LZQ NF PDS DGG CEW DVV 

När jag ser en intressant bokrecension brukar jag beställa den på bibblan. Ett sätt att hänga med i konversationen utan större kostnad. Härom dagen fick jag hem Fear of Dying av Erica Jong. Ni kanske minns hennes Rädd att flyga på det glada 70-talet, ett verk som pläderade för att göra det där som alla människor gillar att göra när var och hur som helst och gärna med någon främling. Inte förvånande sålde den 27 miljoner exemplar i 40 länder och författaren blev stenrik. Förmodligen har nu kulorna tagit slut varför hon vevar på i ungefär samma tonart även denna gång. 

I sitt nya verk pläderar hon för slow sex in a fast world. Och det rimmar ju bra med slow food och mycket annat. Något för Kålle att testa på Ada. Det är väl bra att både äta och prata långsamt så man inte snubblar på orden och i största allmänhet ta det easy. Fast inte när det gäller CW där gäller ju fortare desto roligare. Bara tanken på QRS framkallar rysningar längs ryggraden. 

Utan QRQ blir det ungefär som när GW kliar sig i huvet i Veckans brott och både tanke och tal får klockorna att stanna. Fransk TV har ett liknande program men dubbelt så spännande och med en tuffare titel: Faites entrer l accuse! Dvs för in den anklagade.

Där börjar man med brottet och följer sedan polisens arbete fram till rättegång och dom. Och jag kan lova att fransk polis måste vara alla bovars skräck. Dom kollar precis alla uppslag, dom kan jobba i åratal och vända på varje grässtrå tills dom nystar in ett antal misstänkta till garde a vue dvs häkte. Och där är det erkännande som gäller. Man manglar den presumptive boven tills han krakelerar som det heter på fransosiska. Om inte går man på nästa man tills man hittar den rätte.

Naturligt gör också dom missar typ Olle Möller där polis och åklagare jobbar ihop med kvällspressen. Jag får väldigt dåliga vibbar i fallet med den morddömde litauer som nu ska upp i HD. DNA finns där det inte borde finnas och saknas där det borde finnas. Har man verkligen hittat rätt gärningsman?


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 12 december 2015 

150-takt 

QNI:   SM5RX SM4BZH SM5AZN/7 LA7JS SM6BHQ SM6PDS OZ6NF OZ1JHM SM2CEW DF5ZV OH6DC SM7OVA LA7FF SM5TA SM1DVV SM7BVO SM7LZQ SM6BWQ SM5COP SM4ALB SM5OCK SM0FDO 

QNX:  var ungefär detsamma som QNI denna gången

Hej hopp galopp! Det där var i stället för lystringssignalen dah di dah di dah. Som jag tror har militärt ursprung men det var väl ingen som lystrade i lumpen. För ut simulanten brukade regementsläkaren på I14 säga till dom som försökte komma undan exercisen med lite snuva.

En annan signal som jag inte vet vad den heter är dididi dah dit. Den brukar dyka upp när telegrafisten inte kommer på vad han ska säga och har väl lite av QRX och standby i sig tills det klarnar uppe i skallemejan.

Härom kvällen satt jag och pulade i shacket ganska sent om aftonen och hade 3537 på. Där var tyst som i graven. Men bruset kan ju också vara ett slags sällskap. Jag tror det var i elvasnåret när jag plötsligt får höra ett dididi dah dit följt av ett antal oorganiserade prickar. Jag frågar VEM och får till svar CUH.

Och därmed var lyckan gjord. Vår vän Ola SM0CUH satt också han och mekade i vinternatten. Han hade just byggt sig en winkeyer och nu försökte han köra iambic med den. Varvid några tecken ramlade ut i etern. Varpå följde ett härligt QSO i god takt om både ditten och datten. Varpå även Andy G0IBN dök upp, ditlockad av fartens tjusning.

Den ende jag känner som kör iambic utan att darra på manschetten är Rolf SM7BVO. Jag har försökt men det var ungefär som att lära sig stenografi så jag gav upp. Jag kan ändå inte köra fortare än vad jag tänker. Konsten med QRQ är ju att komma på vad man ska sända samtidigt som man sänder det.

Men nu kommer jag till mitt egentliga ärende. Varför inte gå in på 3537 någon gång mellan TV och John Blund. Jag brukar klinka på pianot den tiden tills XYL jagar upp mig i shacket. Men normalt är det knäpptyst på 80 så dax. Så slå på riggen redan ikväll och ge dig ut i etern under stridsropet NIGHTHAWK som i 'emliga armen. Efter midnatt kan du oxo bränna av ett Good Moaning. Lycka till, det värsta som kan hända är att endast tomten är vaken

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 5 december 2015 

150-takt 

QNI:   SM5AZN/7 LA7JS SM5RX LA7FF SM5ATP SM6PDS SM3DGG SM6BHQ SM0FPR SM5TA SM6BWQ SM0FDO SM2CEW SM4TU SM7OVA SM1LF SM4BZH SM5COP SM7BVO SM4NSS OZ6NF SM4ALB SM5AKU 

QNX:  AZN BVO RX PDS LF FF JS ALB BZH CEW NF TA TU ATP DGG TY NSS OVA AKU 

Idag ska vi bjuda på en riktig skröna, dessutom en sann sådan. Det hände sig härom dagen att vi varit och handlat på Konsum i Kista och traskar iväg mot hissarna för att åka ned i garaget med våra ryggsäckar. En skum figur försöker klämma sig in i hissen men jag trycker bort honom. 

Men när vi börjar lasta in varorna i bilen dyker han upp på nytt och börjar dividera om något med XYL som har öppnat dörren på passagerarsidan.

Typen ropar Jacket Jacket till henne men hustrun som är noga med formalia, svarar förnärmat att det minsann inte är någon jacka hon har på sig utan en kappa.

Då ser jag plötsligt att hon är nedkletad med något brunt äckel på ryggen och figuren är alldeles inpå henne och erbjuder sina tjänster med pappersnäsdukar. Hjälp, detta är ju en klassiker lika gammal som det indiska reptricket så jag hojtar till henne att akta plånboken. 

Ingen fara säger hon. Den är i ryggsäcken och den är redan inne i bilen. 

I det läget blir jag själv attackerad med pappersnäsdukar och börjar jaga bort boven med hugg och slag. Det hela påminner om Truxa trix på cirkus där offret blir snodd på både klocka och plånbok och börjar tappa byxorna när även livremmen försvinner.

Jag lyckas hålla honom på armlängds avstånd och han retirerar högljutt svärjande på något som låter som dålig italienska men förmodligen är rumänska. Och mycket riktigt är jag också nedskitad på ryggen.

Oj det var nära ögat. Men när vi kommer hem har hustrun likväl blivit av med plånboken fylld med kontanter och kort av alla de slag. När vi spärrar bankkortet får vi veta att det redan gjorts försök att ta ut pengar. Förmodligen har han stått bakom oss och avläst pinkoden.

Fortsättning följer på denna rysare i nästa veckas bulle. 

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 28 november  2015 

150-takt 

QNI:  SM5AZN/7 LA7JS SM5RX SM4NSS SM0OCK SM2CEW SM7LZQ OZ6NF SM5ATP SM7BVO SM6BWQ SM5TA SM3DTQ SM6BHQ SM4ALB SM1DVV DF5ZV SM5COP SM5RX 

QNX:  AZN CEW AB NSS TA LA DVV BHQ LZQ OZ ATP COP AKU


NAR NAR

Vad var nu detta? Jo James Bonds personliga jingle, dvs den musiksnutt som spelas varje gång 007 dyker upp på filmduken. Vi såg den senaste med titeln SPECTRE härom kvällen och blev inte besvikna. Inledningen är spektakulär med vilt slagsmål i en helikopter som vinglar runt i luften över torget i Mexico City där man firar El dia de los muertos, Dödens dag. Det är magnifikt och scenografin är fantastisk.

Innan har Bond redan demonstrerat en ny uppfinning av Q - en modifierad Kalasjnikov som både filmar, avlyssnar och skjuter. Enda skillnaden är att Q har förvandlats till en ung trendig datanörd i stället för den gamla Q som som mest påminde om en förvirrad radioamatör.

Handlingen fortsätter med dramatiska biljakter längs Tiberns stränder i Rom och ett praktfullt slagsmål ombord ett tåg i Nordafrika där Bond efter att ha blivit helt eller halvt ihjälslagen lugnt borstar av sig dammet och drar in Bondbruden i en sovkupé där handlingen plötsligt blir barnförbjuden.

Tyvärr är det långa transportsträckor mellan jakter och slagsmål. Handlingen är som vanligt förvirrad och manus är konventionellt och träigt och ganska befriat från humor. Fast en åskådare på sista bänk garvar högljutt åt alla lite mer sadistiska inslag.

Huvudmotståndare är som vanligt Ernst Stavro Blofeld han med den vita katten som Bond nästan har ihjäl, alltså inte katten utan Blofeld och bara nästan vilket borgar för att det blir fler bondfilmer.

Bäst är musiken och ljudeffekterna som får hela bänkraden att skaka. Två och en halv timme tar spektaklet så ta med skaffning. Både SvD och DN gav fem points och att Daniel Craig påminner om Putin är inte helt fel

NAR de SK0HSC med opr SM0AIG

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 21 november  2015 

150-takt 

QNI:  SM5RX LA7JS OZ6NF SM5AZN/7 SM5ATP SM6BHQ SM2CEW SM4BZH SM4NSS LA7FF SM7BVO SM1DVV SM6BWQ SM5TA SM0NCS SM4TU SM4ALB SM7OVA 

QNX:  AZN NSS OVA DV NCS BZH TA FF ALB BWQ JS RX TU ATP BHQ NF CEW COP 


Bullen tar avstamp i händelserna i Paris och Mali och fortsätter sedan med en skröna om när en chefredaktör fick för sig att skicka mig till Sibirien för att intervjua gubben Kalasjnikov också känd som Michail Timofejevitj och pappa till den lika berömda som beryktade AK47:an.

Om det var för att han fyllde år eller var aktuell av någon annan anledning minns jag inte. Han gick för övrigt bort bara för något år sedan 94 år gammal. 

Fylld av entusiasm skred jag till verket men fann snart att han brukade svara ungefär likadant på alla frågor och att det knappt var mödan värt att resa så långt bara för att höra honom säga det en gång till. Så jag tackade nej och eftersom det inte fanns någon mer på redaktionen som talade ryska så föll hela saken.

Dessutom kändes det kymigt att ställa en gammal krigshjälte med bringan full av medaljer mot väggen och fråga hur många människors död han hade på sitt samvete.

Michail Timofejevitj föddes i en straffkoloni i Sibirien i en syskonskara på 19 barn och fick sina första medaljer under operation Barbarossa då han blev skottskadad och hamnade på sjukhus där han började rita sin första Kalsjnikov, ett litet och praktiskt handeldvapen som skulle fungera i alla väder och få plats i en trång stridsvagn. 

Resten är som man säger historia och idag är AK47 varje bovs våta dröm. Och bovar är vad det just nu handlar om även om de hojtar religiösa slagord medan kulorna viner. Småkriminella från förorterna vars liv plötsligt fått en mening genom att ta andra människors liv. 

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 14 november  2015 

150-takt 

QNI:  SM5RX SM6BHQ LA7FF LA7JS SM5AZN/7 OZ6NF SM4NSS SM2CEW SM6PDS SM5OCK SM7OVA SM5COP SM7LZQ SM7BVO SM1DVV SM5ATP SM0FDO SM4ALB OH6DC SM6BWQ SM5TA 

QNX:  PDS AZN BVO TA OVA COP LA7JS LA7FF BHQ DC CEW BWQ NSS ALB LZQ NF DVV ATP 


Egentligen borde vi idag starta med en tyst minut efter händelserna i Paris. Men vad göra? Vi står inför ett hot mot vilket det inte finns någon bot så vi trallar på som vanligt i ullstrumporna:

Det värsta en radioamatör kan drabbas av är varken konkurs, åsknedslag eller dåliga conds utan en granne med plasma-TV som lägger ut en stördimma typ S9 plus på alla frekvenser som finns och några till. En som råkat riktigt illa ut är Leif also känd as Romeo X-ray eller SM5RX på ren svenska och följaktligen har han inte kunnat checka in här på länge.

Enda undantaget har varit när grannen försovit sig, annars står plasman på och blinkar och stör praktiskt taget dygnet runt. Försynta propåer om att byta ut QRM-maskinen mot en LED har landat på döva öron. Plasman har affektionsvärde eftersom grannen fått den gratis av brollan som köpt den billigt på rea.

Just då ser jag en intressant rubrik i QTC: Störningar från plasma-TV, problemet löst! En engelsk ham G3DSW har lyckats övertyga Panasonic och Samsung att byta ut sina kunders plasmor mot en LED TV både i England och i Sverige. Det enda fabrikat han inte lyckats med är LG so far.

Jag ringer Leif med glädjebudet men han svarar dystert att granndjefvulen har just en LG. Tablå och ridå. Men när nöden är som störst är hjälpen som närmast. I detta fall i form av en skilsmässa. Nej det är inte Leif som skilt sig utan grannens fru som förpassat både maken och hans TV till ett bättre liv i en annan stadsdel. Inget ont som inte har nåt gott med sig.

Och grannens XYL som bor kvar hos Leif har nu skaffat sig en ny skinande LED som inte gör en mus förnär eller rättare sagt är tyst som en sådan. Så så länge hon inte gifter om sig med en LG är det klang och jubel ute hos Leif på Tyresö och när detta skrivs ser jag fram mot ett kraftfullt QNI på lördag morgon.

TV-serien om de båda världskrigen har fortsatt med WW2 den här veckan. En oerhört välgjord historia som fransk TV har producerat med hjälp av gamla journalfilmer. Du kan också se alla avsnitten på SVT Play. Gör det.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 7 november  2015 

150-takt 

QNI:  SM5AZN LA7JS SM3EVR SM5COP SM2CEW LA7FF SM4BZH SM7BVO SM5ATP SM1LF SM1DVV SM6PDS OZ6NF SM7LZQ SM6BWQ 

QNX:  
AZN CEW LA7FF ATP PDS LA7JS BZH LZQ OZ6NF CUH

Bullen kördes trots sämsta condsen hittills, sigs nere i 339 ibland. Trots det skaplig QNI/QNX - antagligen solen som spökade

Under veckan som gått har TV2 sänt en fransk serie med unika bilder och filmer från Första världskriget på eftermiddagarna kl 1800. Under den kommande veckan sänds en liknande serie om WW2. 

Om du missat eller missar något av programmen så ligger de kvar på SVT Play under rubriken Världens undergång ännu ett bra tag

Det kanske mest skrämmande var hur lätt Europa kastade sig in eller rättare sagt gled in i ett storkrig där alla slogs mot alla och där till slut hela världen drogs in. Och med vilken glädje och entusiasm man drog ut till slakten i skyttegravarna. Vi är hemma till jul hette det 1914. 

En pikant eller snarare pinsam detalj var att kriget utkämpades så att säga inom familjen. Tre av de inblandade statscheferna - kungen, kejsaren och tsaren var kusiner och två av dem - Vilhelm 2 och George 5 var barn respektive barnbarn till drottning Viktoria men nu inbegripna i en strid på liv och död. Strictly family business. 

Ett antal militära allianser medförde att ingen kom undan. Alla blev med automatik inblandade. Det borde leda till eftertanke inte minst i Sverige idag.

Deltog i HSC-testen förra helgen - en livlig tillställning som kan rekommenderas vare sig man är medlem eller ej. Själv kunde jag uppträda som äldst på plan med nr 68. Nästa chans blir sista söndan i februari. 

SOCWA har börjat vakna till liv igen med nyslipade SAX-ar. Hörde ett härligt QRQ ragchew igår mellan Seppo SM4BZH och Rolf SM7BVO. Oj vad det gick undan, så ska det låta. Och ett riktigt rag chew är ingalunda över på bara tio minuter då en del saxare blir nervösa när det börjar blinka på skärmen, hi.

Körde Henry OH6ZS på SAX. Gå gärna in på hans fina QRZ-sida och kasta en flukt på hans life story och super duper antennfarm. 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 31 oktober 2015 

150-takt 

QNI:  SM5RX SM5AZN LA7JS SM6PDS DF5ZV SM6LZQ SM6BHQ SM2CEW SM1LF SM5IAJ SM6BWQ SM7BVO SM5TA SM7FDO SM5COP SM1DVV SM3DGG SM4ALB SM4TU SM4NSS SM3CER LA7FF OH6DC 

QNX: 
AZN BVO TU BHQ CEW TA LF DVV DGG LA7JS FDO OH6DC LZQ PDS CER LA7FF ALB 

I den mån herrskapet inte bara äter utan också läser och talar franska så finns det ett sällskap som heter UTF vilket ska uttydas som Union des Telegraphistes Francophones alltså de fransktalande gnistarnas sällskap. 

De utger en gång i månaden en mycket omfattande bulletin som handlar om allt som händer och sker inom området CW. Det senaste numret består till största delen av ett reportage från de nyligen avslutade HST-tävlingarna i Ohrid i Makedonien.

Bortsett från eventuella kunskaper i franska kan det ändå vara värt att ta sig en titt eftersom där finns ett väldigt rikligt bildmaterial från Ohrid så man kan nästan få en känsla av att ha varit där. Det mest slående är hur många ungdomar som deltog med fina resultat och att där vara rena rama invasionen av telegraferande YL alias Young Ladies huvudsakligen från Österuropa.

Bulletinen hämtar du som PDF på adressen utf-cw.eu alltså UTF som sällskapet heter streck CW följt av punkt EU som i Europa.

Förra lördagen var det CQ WW på SSB vilket knappast lockar en CW man att spänna hanen. Jag slog visserligen på radion men omgående av efter att ha lyssnat en stund. Stökigt var bara förnamnet och resten var övermodulation. 

Däremot är det dags för CW-delen i slutet av nästa månad närmare bestämt den 28-29 november och då är det dags att slå på både radion och Draken och snurra på beamen för att delta i årets största CW-fest. Själv deltar jag med contestsignalen SM0A. 

Den här helgen är det stor fest hemma hos Peter SM2CEW som är försedd men en av landets största älg- förlåt månstudsare och som jag antar kommer att stå med bössan laddad när ARRL EME contest drar igång eller rättare sagt drog igång redan vid midnatt idag.

Förmodligen är tidpunkten väl vald för vi har den senaste veckan haft en måne stor som en ost som lyst upp hela Kista centrum för att sedan fortsätta att lysa som en lampa natten igenom. 

Keep smiling fast på CW!

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 24 oktober 2015 

150-takt 

QNI:  LA7JS SM5AZN SM3CER LA7FF QTH GEILO SM6BHQ OZ6NF SM6PDS SM5TA SM1LF SM2CEW SM7BVO OH6DC SM4IAJ SM6BWQ SM4NSS SM7OVA SM4ALB 

QNX:  AZN BVO LF CEW JS FF BHQ PDS CER OVA NSS ALB TA CUH DC 

Har den gångna veckan kunnat följa finalen i chopintävlingarna även på hemmaplan via youtube. Vann gjorde Seong Jin Cho från Sydkorea som spelade skjortan av övriga. De vackra och duktiga pianisterna från Japan hamnade inte på prispall trots att självaste kejsarinnan Mikito satt på balkongen och eldade de sina med kraftfulla applåder. Bättre gick det för ett gäng kineser utbildade vid de bästa musikskolorna i USA.

Resten av bullen läser du på CW

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 17 oktober 2015 

150-takt 

QNI:  SM1LF SM5COP LA7JS SM4BZH DF5ZV SM6BWQ SM6BHQ SM3CER OH6DC SM5AKU SM4NSS SM7BVO SM6PDS SM5ATP SM0FPR SM5OCK SM4ALB SM2CEW SM7OVA SM1DVV

Ärade herrskap vilket också inkluderar Petra DF5ZV som är stor sverigevän och en av våra mest trogna incheckare när konditionerna så tillåter. Har just landat efter två veckor i Warszawa, två kilo tyngre och vackrare trots frekventa besök i simhallen och gymmet. Men inget biter på den polska korven och ölet.

Läs hela bullen på CW

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 26 september 2015 

150-takt  200-takt  

QNI:   SM5RX AZN NSS TA BZH CEW LA7JS OZ1JHM SM5IAJ SM7BVO SM6BHQ OZ6NF SM7OVA

QNX:  AZN CEW OZ6NF BZH BHQ BVO OH6DC LA7JS OVA DVV NSS RX TU LZQ

QRQ: 150-175 T/M


Har nu fått snurr på manipulatorn från SM3URI som hade ett brott på kabeln. Den går fort och lätt och ser mycket representativ ut på bordet. Men jag fortsätter på min gamla Schurr eftersom jag inte är helt inkörd på URI ännu. 

Eftersom jag är gräsänkling just nu slog jag igår på 20 meter för att få lite sällskap på eftermiddagen. Den ende som hördes på bandet var TM100BS som var såsom en ropandes röst i öknen. Det var ju en specialsignal så han försökte komma undan med ett Five Nine eller Sänk Nöff som det heter på fransosiska men så lätt gav jag inte upp utan presenterade mig med namn och QTH. Han svarade då med samma mynt det var Monsieur Louis från den lilla staden Albert i Picardie i norra Frankrike. Det var just där som slaget vid Sommes stod 1916 - ett av de blodigaste i hela kriget. En miljon unga män skadades eller miste livet här. 

Så där har vi förklaringen till BS alltså Battle of Sommes. Och det var för 100 år sedan som kyrkan i byn fick en fullträff som förvandlade dess gyllene madonna till en lutande sådan vilken numera är en sevärdhet. Det märkvärdiga i saken är därvid att hon aldrig fövandlades till en fallen sådan. Jag påpekade att jag inte tyckte att krig är något att fira men höll med om att det var bra att damen så att säga överlevde och att kyrkan byggdes upp på nytt. Ett tag var där ett 100 meter brett och 30 meter djupt hål på platsen invid kyrkväggen som kan beskådas på QRZ.

Där finns också en bild när trupperna lämnar Albert för att gå ut i kriget ackompanjerade av blommor och musik.

Hoppas någon av er var med och gjorde sin patriotiska plikt i finnkampen dvs SAC förra helgen. Det var fullt ös och fina conds när testen startade men när jag återkom efter lunch var 20 meter så gott som dött. Därför blev det inte så mycket mer sänt förrän under den sista skälvande timmen då det var full fart igen. Ingemar SM5AJV påminner om att det är sista dagen för att skicka in loggen i morgon söndag.

Under de närmaste två lördagarna befinner jag mig i Warszawa så herrskapet får roa sig på egen hand. 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 19 september 2015 

150-takt  200-takt  

QNI:   SM5AZN/7 LA7JS SM6PDS SM3CER SM7LZQ SM7BVO SM6BHQ DF5ZV OZ6NF SM2CEW SM6BWQ SM4NSS SM5ATP SM1DVV SM5OCK SM5AKU OH6DC SM7OVA SM0RRX 

QNX:  AZN CEW JS PDS AKU BHQ ATP CUH CBV OVA NSS LZQ DC FDO DVV CER OZ6NF RX

QRQ: 150-175 T/M


De årliga HST-tävlingarna i High Speed Telegraphy har just avslutats i Ohrid i Makedonien och hela resultatlistan kan läsas på hst2015.org ett spännande 43-sidigt dokument som myllrar av siffror. Här kan du inhämta att en kille från Vitryssland slog nytt världsrekord i mottagning av krypto i 250-takt med en blandning av bokstäver siffror och skiljetecken.

Från Vitryssland kom också det största laget med 21 tävlande följt av 20 ryssar och för ovanlighetens skull hela sju gnistar från Schweiz. Tyskland var också väl representerat med fem deltagare. Två danskar och en holländare hade också letat sig dit. Men som vanligt ingen svensk men jag har nu lovat äta upp min gamla hatt som jag lyckligtvis inte längre äger om vi inte ställer upp nästa år.

I kategorin småtjejer under 16 lyckades Anastasia från Belarus ta emot hela 240 t/m. I min egen klass, gubbar över 50, vann Valerij RA9CLD med 230-takt i mottagning och 185 i sändning.

Så där vet du vad som väntar dig om du ställer upp och vill komma i närheten av prispallen.

Man tävlade också i att uppfatta anropssignaler i RUFZ och pile-up körning med Morse Runner. Vad beträffar RUFZ har vinnaren i seniorklassen LZ1BP lyckats ta emot åtminstone något eller några call sign i 492-takt vilket förefaller otroligt. Alla anropssignaler som sänds i den farten låter för undertecknad som en lätt skrapning på trumhinnan och jag har fått nöja mig med 298-takt på honor roll tillsammans med Peter SM2CEW.

I morgon ska du hissa flaggan och därmed visa grannarna att du ställer upp för Sverige i SAC-testen som samtidigt är något av en finnkamp. Senast SM vann var 2010 så det är hög tid att göra en insats. 

GL in contest och CU nästa lördag igen innan jag drar till SP och Chopin-tävlingarna.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 12 september 2015 

150-takt  200-takt  

QNI:   SM6PDS SM5RX LA7JS SM5AZN SM6BWQ SM6BHQ LA7FF DF5ZV SM4BZH SM7BVO OZ6NF SM1DVV OH6DC SM7OVA SM2CEW SM4ALB SM4TU  

QNX:  AZN TU BVO BZH DC OVA PDS CEW DVV JS CBS BHQ RX OVA


QRQ: 150-175 T/M


Visste du att du med hjälp av Morse kan bli stormästare i shack? Vid en turnering i Milano blev en spelare utslängd sedan man kommit på honom med att fuska med hjälp av morsesignaler. Fuskaren ifråga hette Arcangelo Ricciardi och var rankad som 51336 i världen när han plötsligt började slå allt och alla. Det som väckte uppmärksamhet var konstiga blinkningar och att han hela tiden satt med en tumme instoppad i vänstra armhålan. 

Tävlingsledningen tvingade honom gå igenom en metalldetektor som tutade högt. Under skjortan hade han en minikamera i form av ett hängsmycke och i armhålan en svart låda med vars hjälp han kunde kommunicera per Morse till en kamrat försedd med en schackdator.

Vid ett liknande fall i Moskva skedde kommunikationen med hjälp av en smartphone gömd i papperskorgen på en toalett som en spelare flitigt använde sig av.

Lockade av goda recensioner gick vi på bio och såg Jag är Ingrid men upplevelsen fördunklades av en farbror som käkade popcorn så högljutt att det lät som en häst som tuggar havre. Jag lämnade därför salongen för att köpa öronproppar och upptäckte därvid att jag var enda blekansiktet i hela vårt stora köpcentrum. 

Gjorde en gång ett strandhugg i Casablanca, en vacker stad bestående av palmer och vita hus och försökte hitta till Ricks bar där Ingrid Bergman och Humphrey Bogart lyssnade till As time goes by. 

Misslyckades med detta men vi blev ändå runda under fötterna inte minst sedan vår steward i hamnen inhandlat en hel säck med hasch. Han var för övrigt ehuru holländare en baddare på att sjunga visor av Evert Taube.

I Rio kom en kackerlacka stor som en mindre hund vandrande över landgången åtföljd av en hel arme av än mer småvuxna kamrater varefter vi fick röka hela båten med cyanväte.

Ja, så där skulle vi kunna fortsätta i det oändliga men sätter nu punkt för att återkomma med nya rövarhistorier nästa lördag.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 5 september 2015 

150-takt  200-takt  

QNI:   SM2CEW SM5RX LA7JS LA7FF SM7LZQ SM4ALB SM5TA SM6BHQ SM7OVA SM5OCK SM0FDO SM5ATP SM7BVO OH6DC SM4TU SM6BWQ SM6PDS SM5COP SM1DVV DF5ZV 

QNX:  DVV CEW BHQ TA BWQ BVO LZQ OVA DC PDS JS TU FF CUH ATP RX FDO

QRQ: 150-175 T/M


När jag bläddrar i Herman Lindqvists senaste opus framgår det att Sverige på sin tid inte bara var ute efter kolonier utan också uppträdde som en av Europas värsta skurkstater som invaderade både Polen Tyskland Baltikum och Ryssland. Mängder av rövade konstskatter kan fortfarande beskådas på Nationalmuseum och än idag säger man på tyska att den som hamnat i fängelse sitter bakom svenska gardiner. Och i Polen varnas barnen för att svensken ska komma och ta dem. 

Just nu rustar vi vi oss till tänderna inför ett kommande krig med en närbelägen kärnvapenmakt vilket inte verkar så där väldigt genomtänkt. Då tror jag mer på Olof Palmes kommission för Gemensam Säkerhet som dog samtidigt med honom själv.

Men inget ont som inte har något gott med sig. Krig alstrar surplus som är en gudagåva för varje hempulande radioamatör. Jag jobbade på 50-talet hos Bo Palmblad SM5ZK som efter andra världskriget tog hem båtlaster av surplus. Mitt jobb var att med tumstock och diverse instrument komma underfund med vad han hade köpt och sätta pris på godsakerna och göra en katalog som spriddes över landet under namnet Surplus och nytt. 

Vid närmare eftertanke har vi idag hela tolv amatörband till vårt förfogande från 70 cm till 160 meter men hur många använder vi och hur länge får vi ha dem kvar? Kanske high time att komma igång på lite fler band. Hade planer på att aktivera mig på 160 meter med hjälp av en sloper men allt som återstår av den satsningen är en förpackning yoghurt som hänger uppe i masten. Den var avsedd som sänke för den blivande slopertråden men fastnade för gott på vägen ned. 

Men får nytt mod när jag läser QTC där SM5ENX beskriver en sloper under rubriken QRV på 160 m från en liten tomt. Redaktören har för övrigt inte legat i hängmattan utan åstadkommit ett imponerande välmatat septembernummer. Glädjande är också att Eric SM1TDE efter en tid av QRT nu kommit igång igen både på banden och som redaktör för DX-spalten i QTC.

Igår valdes koltrasten till Sveriges nationalfågel. Det var som fan sa bofinken som kom tia.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 29 augusti 2015 

150-takt  200-takt  

QNI:   SM5AZN SM4BZH SM6PDS LA7JS SM6BHQ SK5EW OZ6NF SM3CER DF5ZV SM4NSS LA7FF SM6BWQ SM7OVA OZ1JHM SM1DVV SM5COP SM7BVO SM2CEW 

QNX:  CEW AZN TA NSS BVO BZH OVA NBE LA7FF LA7JS OH6DC EW CUH PDS BHQ DVV CER OCK OZ6NF


QRQ: 150-175 T/M


Skulle egentligen ha sänt bullen med en sprillandes ny manipulator av fabrikat URI nej inte han som böjde skedar i TV utan SM3URI, Stig-Ove som i sin verkstad i Svenstavik handgjort en nyckel så vacker att en kamrat som såg den i Fredagsbrevet utbrast: ett konstverk. Nu anlände den tyvärr med 3 mm kontakt där min 756 tarvar 6 mm och inga mellankopplingar i junkboxen fungerade så skönsändningen får anstå till nästa vecka. Just nu är det en Schurr du lyssnar till.

I tidernas begynnelse brukade Nisse SM5AZN läsa högt ur Herman Lindqvists svenska historia dvs han sände det QRQ i form av lördagsbulle. Och just nu har Herman kommit ut med en ny bok med titeln Våra kolonier, de vi hade och de som aldrig blev av. Det handlar om Saint Barthelemy och Guadeloupe i Västindien men också om mer exotiska äventyr som fortet Carolusborg i nuvarande Ghana. Vi var också ute och kikade på Indien, Puerto Rico och Madagaskar men de dåvarande kolonialmakterna jagade bort oss med hugg och slag. Och lika bra var kanske det.

Igår recenserades boken i SvD av historieprofessorn Dick Harrison som kallade det hela för anekdotiska utsvävningar men tvingades erkänna att läsaren aldrig har tråkigt i Hermans sällskap. Minns rabaldret när Peter Englund skrev en bästsäljare om slaget vid Poltava som gjorde professorerna sura eftersom det var få som läste deras egna verk. Idag sitter Peter Englund i Svenska akademien. 

Enligt Harrison är boken om kolonierna sensationsmättad och garnerad med skrönor men är det inte just sånt man vill läsa? Fast dagspolitiken är kanske något den gode Herman borde undvika. Som att namnge prinsessor med mera.

Och nog sörjer man lite att vi gick och sålde både Saint Barth och Guadeloupe till Napoleon för en spottstyver. Tänk dig ett litet schack på den ena ön och med strandhugg på den andra där det finns vackrare kvinns än till och med på Öckerö. Säger dom. Själv har jag varken varit här eller där så en har en hel del att se fram emot!


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 22 augusti 2015 

150-takt  200-takt  

QNI:  SA7CNT/4/PETRA SM5AZN/7 SM2CEW LA7FS SM5IAJ SM6BWQ OZ6NF SM3CER SM6BHQ SK5EW SM1DVV SM7BVO SM4NSS/4 SM5TA SM5AJV SM4TU SM3AHM LA7FF OH6DC SM7LZQ/sk4ko

QNX:  AZN DC BVO JS DVV BHQ TU FF NF CUH EW CER CEW LZQ

QRQ: 150-175 T/M


Råkade få syn på senaste numret av Radio Rivista, den italienska motsvarigheten till QTC som jag fiskade upp vid ett QSL-besök på HQ i Sollentuna. Omslaget pryddes av en person på en prispall med rubriken ”Tack Claudio” mot en bakgrund av kyrilliska bokstäver. 

Tidningen är omåttligt stolt över att en landsman lyckats få ihop en guld- och två bronsmedaljer vid en QRQ-tävling i Vitryssland. Claudio Tata som han heter beskriver i entusiastiska ordalag hur han deltagit i liknande tävlingar i Montenegro, Polen och Bulgarien ofta i sällskap med Piero Begali, känd tillverkare av nycklar av alla de slag och en av sponsorerna av IARU:s HST-tävlingar.

Någon anropssignal anges märkligt nog aldrig så förmodligen är Signor Claudio en yrkestelegrafist av något slag i den mån sådana fortfarande existerar. 

Hur som helst är han nu, uppmuntrad av framgångarna på väg till årets HST-tävlingar i Ohrid i Makedonien i början av september. 

Vi har i SMHSC under flera år diskuterat möjligheten att få ihop ett litet landslag för att delta i någon av dessa tillställningar som äger rum årligen, oftast i något östeuropeiskt land. Och nu med en CW-entusiast som Anders SM6CNN vid rodret i SSA borde förutsättningarna vara bättre än någonsin. 

Sverige har aldrig deltagit i HST vilket är synd eftersom vi fortfarande har många skickliga QRQ-operatörer. Men gamla fartygsgnistar och high-speedare från FRA börjar nu bli en grånad bristvara medan många länder i öst med Vitryssland i täten ställer upp med stora lag av duktiga ungdomar.

I kommande bulletiner får du tips om hur du lägger dig i träningsläger. Och tills dess, glöm inte att spänna upp hängmattan mellan dina antenntallar för att riktigt njuta av de fantastiska condsen på väderfronten

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 15 augusti 2015 

150-takt  200-takt  

QNI:  SM5RX SM2CEW SM1LF LA7JS SM5IAJ SM6BHQ SM3CER SM5COP SM7LZQ SM7BVO SM5TA SM4NSS SM5AKU SM6BWQ SM1DVV SM6PDS SM3DGG 

QNX:  NSS BHQ LF LZQ DGG CEW TA JS AKU COP RX DVV CUH CER

QRQ: 150-175 T/M


Kollar lite på bullen för ett år sedan då lördagen inföll den 16 augusti. Så här stod det:

Getingplågan är över. Det var grannen som hade ett ståtligt bo för dessa bestar under sitt tak. Efter sanering som är ett vackrare ord för massmord kan vi nu åter njuta sommaren i gröngräset. 

På den punkten kan vi glädjas åt att getingarna varit så gott som osynliga denna kallsommar. Däremot har en bisvärm slagit ned sina bopålar i en holk som som normalt brukar bebos av småfåglar. Bina har dock varit snälla och inte gjort en fluga för när, långt mindre bitit någon människa. Och idag ståtar holken med en houngskaka uppe under sitt tak där det krälar av gula maskar som förmodligen ska bli till nya bin.

Men låt oss återgå till i fjol. Då kunde man fröjdas åt att condsen på 20 fortfarande höll i sig från midnatt och framåt ända in i augusti. Med beamen mot väster rasade det in signaler från Syd- och Nordamerika. Men idag, lördag klockan ett på natten är 20 meter helt dött och har varit så under större delen av sommaren. Trist för just tjugo har annars varit ett återkommande sommarnöje de senaste åren.

Det går ju också rykten om att vi står inför ett ovanligt djupt solfläcksminimum som ska medföra en mindre istid ungefär som på 1600-talet när Karl den tionde Gustaf tågade över Lilla Bält samtidigt som också Themsen frös till is. 

Dock var det lite tidigare idag dvs igår hyfsade conds mot Pacific. SM0YPT som ibland uppträder som fyra i Säffle meddelade att E51DWC var igång nere vid bandkanten på 20 från South Cook Islands. När vi jämförde våra signalstyrkor visade det sig att han hörde E51 hyfsat loud and clear med en loop fem meter över marken i Säffle medan jag knappt kunde höra honom med min tribander 15 meter upp i Kista. Förklara det den som kan. Kanske är det den lägre brusnivån i SM4 som gör susen. 

Annars är det portabeltest i helgen och den ryska RDA-testen där man jagar oblaster som varken är något djur eller grönsak utan ryska kommuner typ.
High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 8 augusti 2015 

150-takt  

QNI:  SM0RX SM7AZN SM4BZH LA7JS LA7FF SM6BHQ SM5TA SM3CER SM6BWQ SM7BVO SM4NSS/4 SM7OVA SM5OCK SM7LZQ 

QNX:  AZN BZH FF COP BVO LA BHQ CER NSS CUH LZQ OVA RX

QRQ: 150 T/M

Vaknar i sexrycket och upptäcker att bullen är oskriven. Hugaligen. Nu är goda råd dyra. Slår på datorn som säger att nu bjuder Microsoft mig på en helt fri uppgradering till Windows 10 men vad den kan för trollkonster vet jag inte. I vart fall kan den knappast vara värre än åttan som jag nu kämpat med i över ett år men aldrig blivit polare med.

Fordomdags tog bullen en välbehövlig semester ända fram till september men en vacker dag nej det var en regnig sommar precis som nu när vi upptäckte att de flesta var hemma och QRV även under sommaren så sedan dess har vi kört året runt.

Ser att vår käre försvarsminister vill återinföra lumpen. Kanske enda sättet att få fason på dagens ungdom genom att låta dom peppra kamouflagemålade pappfigurer fulla med bly i stället för att bränna bilar. En del övar redan nu genom att skjuta varandra i benet men här på förorten är det tills vidare lugnt. 

Om man får tro hemsidan har vi bakat och bullat sedan 2006 så nästa år kan vi fira tioårsjubileum. En av det årets bullar handlade om Christer Fuglesang, astronauten som efter femton års träning äntligen fick upp och flyga. Jag intervjuade honom vid något tillfälle och undrade vad vi hade i rymden att göra. Och så här svarade han:

Det är en investering för framtiden att lära sig leva i rymden. Det kan inträffa händelser som gör att vi måste vidare till andra planeter. 

Meteorer och asteroider kommer att drabba jorden och vi måste lära oss att möta och bemästra sådana faror. Vi vet att det hänt historiskt och med oerhörda konsekvenser för livet på jorden och vi vet att det kommer att hända igen. Förr eller senare kommer något stort att träffa jorden. Vi vet bara inte när. Det handlar om långsiktig överlevnad.

Apropå det så var det i förrgår 70 år sedan bombningen av Hiroshima vilket borde stämma till eftertanke. Och tidigare i veckan hittades vraket av en rysk ubåt i skärgården. Klang och jubel i kvällspressen tills man upptäckte att den var från 1916. Den kommer så småningom att bli den enda ubåt den svenska marinen någonsin fått upp. Vi gratulerar och gläds med dom!

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 1 augusti 2015 

150-takt  

QNI:  SM5AZN/7 SM4NSS SM3CER SM5TA SM6BWQ LA7JS LA7FF SM6BHQ SM2CEW SM7BVO OH6DC SM0CUH SM7SMS HOS SM7EOI SM1DVV INKL KATT SM4TU SM3DGG SM7FDO SM7OVA SM4ALB 

QNX:  AZN FF BVO NSS JS OVA ALB DGG CUH CER CEW TU DC DVV FDO DXS YPT

QRQ: 150 T/M

Morsning korsning! Visste du att du just nu lyssnar till Sveriges första och enda poddradio och blogg som sänds på morsetelegrafi dvs CW? Om du är obekväm med uttrycket poddradio eller podcast på engelska så kan du googla eller kolla på Wikipedia. Eller också göra som när man lär sig simma. Bara hoppa i 

Leta dig fram till Alex och Sigge, dom gör en podcast som heter duga med en halv miljon nedladdningar i veckan. Vad dom gör? Jo sitter på muggen bildligt talat och snackar skit. Men otroligt underhållande sådan. 

Undertecknad CW-bloggare skrattar sig halvt fördärvad över deras komiska underfundigheter. Poddradio är alltså en radio som du laddar ned och lyssnar till när du själv vill och inte när radion vill. Alex är Alex Schulman, liksom Sigge Eklund en allmänt mediekåt person och son till framlidne Allan Schulman som producerade Hylands hörna. Se där en kulturell referens som går hem i våra stugor liksom Frukostklubben. 

Poddradio är också en slags privatradio som vem som helst kan starta med blott en fredagslön som startkapital. Är du sen tillräckligt rolig och intressant så ringer dom snart från If ICA och Volvo och vill vara med. Varefter du småningom kan dra på dig shorts och flytta till Bahamas där du kan läppja på Mojitos vid poolen medan du räknar pengarna.

Vill slutligen varna för ofoget att ropa CQ DX. Det är ren och skär utfrysning inte bara av enskilda personer utan av hela kontinenter. Känner diskrimineringsombudsmannen till detta? Han som för övrigt i dessa Pride-tider är en kvinna? 

Har för övrigt tänkt modernisera Fredagsbrevet genom att döpa om det till Fredagsbönen. Du vet väl att sommaren nu äntligen är här. Dom har lovat 30 grader i helgen, 15 på lördag och 15 på söndag. Och att du kan flyga från Göteborg till London för 98 kr. Skjut inte upp den resan!


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 25 juli 2015 

150-takt  

QNI:   SM5RX SM5AZN SM4BZH LA7JS SM7LZQ SM5TA SM4NSS SM7OVA SM6BHQ SM7BVO SM5IAJ SK5EW SM6BWQ SM1DVV SM3CER 

QNX 
  BHQ BZH AZN OVA NSS AZN BHQ FDO CER OVA EW DVV JS BVO

QRQ: 150 T/M

Igår kunde jag inte komma på ett skvillevitt att skriva om i veckans bulle. Det som på engelska kallas wrighters block eller skrivkramp på svenska. Förr i världen löstes det genom att man gick ned till tobaksnicke och köpte två lösa Bill och plötsligt lät skrivmaskinen som en AK 47. ideerna flödade och fingrarna löpte kors och tvärs över tangentbordet. 

Men nu har jag inte rökt sedan femton år så det är inget alternativ. Men en whisky då? Det användes ju flitigt av Hemingway plus att han hämtade inspiration genom att delta i tjurfäktning och inbördeskrig. Och sånt kan man ju studera på nära håll i Göteborg och Malmö just nu.

Fast det där med whisky faller på att hustrun obevekligen frågar: vart ska du nånstans så fort jag tar i dörrhandtaget. Enda som hänt i veckan är att jag har städat shacket. Nej det var inte på befallning utan ett helt eget initiativ. Dessutom har hon inte satt sin fot häruppe på flera månader. Radioamatörer är konstiga säger hon och menar förmodligen maken.

Skriv om expeditionen till Palmyra i januari tipsar en kollega. I januari? Vem i hela fridens namn vill höra talas om en kommande vedervärdig årstid med kyla mörker och snö? Sånt snack är portförbjudet. Nej och åter nej.

Sen övergår vi till att tala om bakelit och styroflex och dammiga rör och lukten av surplus. Han berättar om sitt första knäck som var en artikel i tidningen Vi om hur man gör en telefon av två plåtburkar och björntråd. Ett opus som belönades med tio kronor till den blott 11-årige blivande chefredaktören. 

Ack ja, till flydda tider återgår vår tanke än så hjärna. Förlåt,det ska vara gärna. Citatet är hämtat ur Fänrik Stål av Valfrid Lindeman som börjar med Det bodde två söner i Spånga som var olika långa och fortsätter med Sven Dufva var en dum major den dummaste som fanns. I mån av utrymme publicerar vi hela dikten i nästa veckas bulletin.

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 18 juli 2015 

150-takt  

QNI: SM6AZN/7 SM6BWQ SM4BZH LA7JS OZ6NF SM6BHQ SM4ALB DF5ZV SM5AKU SM7BVO SM7LZQ LA7FF SM0RRX SM1DVV SM2CEW

QNX AZN BZH BVO OZ6NF DVV LA7JS LA7FF ALB AKU BHQ CEW

QRQ: 150 - 170 T/M 


BBC bjuder alltid på fantastiska historier, både gamla och nya. Vad sägs om amerikanskan Lynne Cox som tog sig för att simma från USA till Sovjet för att visa att det inte var så långt mellan de två länderna som hotade utplåna varandra med kärnvapen under kalla kriget. Hon valde den plats där det är som närmast – ”bara” dryga fyra km mellan två öar i Sibirien och Alaska mitt i Berings sund. 

Enda problemet var det iskalla vattnet, endast tre grader över noll. Risken med en sådan simtur är att drabbas av hypotermi, ett temperaturfall som gör att hjärtat stannar. Hennes metod att undvika detta var simma för glatta livet för att hålla kroppstemperaturen uppe. 

Nu ska det sägas att fyra km tar för en svensk radioamatör ungefär lika många timmar dvs fyra. Men anta att hon simmade dubbelt så fort, men då krävdes det ändå minst ett par timmar i det iskalla vattnet.

Så fort hon hoppade i tappade hon andan och såg att händerna blev gråa som på ett ”kadaver” men fortsatte oförtrutet att paddla sig fram. Och fiskades lyckligen upp på den ryska sidan där hon näst intill fick återupplivas.

Men hur gick det med freden som hon simmade för? Jo inte alls så dåligt som man skulle kunna tro. Samma år som simturen, 1987 satt Gorbatjov och Reagan i nedrustningsförhandlingar och skålade tillsammans för fröken Cox och hennes bedrift. Och rustade ner åtminstone lite grand. Och bara fyra år senare rev Gorbatjov berlinmuren och demonterade hela Sovjetunionen. Så snacka om ett lyckat fredsinitiativ. 

Men säg den fred som varar beständigt. Nu är de båda kontrahenterna återigen i luven på varandra och rustar för glatta livet med Sverige som en liten beväpnad igelkott i kölvattnet. 

Funderar därför på att fredsimma till Gotland någon vacker dag när det är varmt i vattnet. Bara inte Putin hinner före!


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 11 juli 2015 

150-takt  

QNI: SM5COP SM5AZN SM5RX LA7JS SM5TA OZ6NF SM2CEW SM6BHQ SM1DVV SM4ALB SK5EW SM7BVO SM0RRX 

QNX: AZN BVO DVV RX TU LF CUH JS BHQ ALB FF CEW EW DXS NF

QRQ: 150 - 185 T/M 


Den här bullen bakades kl sju imorse så färskare kan den inte bli:

Har totalt missat att cykelloppet Tour de France startade redan den 4 juli och pågår till den 26:e med målgång i Paris. Touren brukar alltid vara stor underhållning med carambolage när alla krockar med alla och skandaler när någon har dopat sig som amerikanen Lance Armstrong som vann tävlingen sju gånger mellan 1999 och 2005 och småningom erkände att han varit dopad hver gang.

Kolla på Eurosport eller nån annan kanal som direktsänder på nätet eller på din TV. Får ej missas.

Om du är lagd åt det hållet kan du också kolla på tjurrusningen i Pamplona som pågår den här veckan. Det är en fascinerande tillställning som blev världsberömd sedan Ernest Hemingway stångades med tjurarna vilket han skildrade i sin bok ”Och solen har sin gång”.

I år har det redan gått livligt till rapporterar finska YLE:

Under den första tjurrusningen har ett tiotal personer skadats, tre av dem allvarligt. En brittisk man skadades när han stångades mellan benen. Två amerikaner ska också ha fått stångskador. Det såg otäckt ut, en pojke fastnade i ett horn och släpades med i en kurva.

Sex av tjurarna sprang genom de smala gränderna till Plaza de Toros på 2 minuter och 23 sekunder. Men den här gången har djurrättsaktivister dykt upp och och försökt störa showen genom att protestera insmorda med tjurblod.

Åtminstone femton personer har dött under årens lopp. Vad du än tycker så är det alltid stor dramatik och även Pamplona direktsänder både via TV-kanaler och på nätet utifall att du känner för att skåda lite blod.

Så lite turistreklam från en gammal bulle från 2008 men förmodligen fortfarande aktuell:

Varning för Skansen om du tänkt turista i huvudstaden. Rena fällan. Tjockt med folk, kilometerlånga köer och vedervärdig förtäring. Var där med barnbarnen från USA som plötsligt blev döhungriga och allt som fanns var viltskav. In kom en obeskrivlig röra som såg ut som om en älg hade spytt i ett pitabröd. Det mest förståndiga barnet matvägrade. Annars gillade de mest Skansen-Akvariet där du kan klappa en spindel, krama en boa och bli attackerad av frigående lemurer som stjäl ditt lösöre. 

Men det kanske har blivit bättre sedan vi klagade första gången hi


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 4 juli 2015 

150-takt  

QNI: SM5AZN/7 LA7JS SM1LF SM5RX CER OZ6NF SM7BVO SM6BWQ SM5AKU SM6BHQ SM2CEW SM5COP SM5TA SM7OVA SM0CUH 

QNX: 
AZN LF BVO TA LA7JS OZ6NF CUH BHQ CER

QRQ: 150 T/M 

Alla pratar om ryssar nu för tiden. Snart kommer dom uppkrypande ur vattnet med Kalashnikovs i näven. Då är goda råd dyra. Du har inte lång tid på dej att lära dig lite basic russian så du åtminstone kan säga NJET. Köp en parlör så länge. Men vad ska en stackars gotlänning göra? Hur översätter man gotländska till ryska och tvärtom? Finns det översättningsprogram?

Men vad dum jag är. Spetsnaz talar perfekt svenska så det är bara att snacka på. Ett samtalsämne dom brukar tända på är vem som uppfann radion. Om du är gammal nog minns du QSL-korten från UA på vilka det stod Aleksandr Popov, radions uppfinnare med porträtt och allt. Och du tänkte fan vilken propaganda, har dom uppfunnit allting?

Nja om man klämmer ryssen på G-punkten så brukar han stamma något om att Popov i vart fall uppfann antennen. Och utan antenn så var ju Marconi rökt. 

Men riktigt så enkelt är det inte heller eftersom det fanns en kille från Serbien som hette Tesla och han gjorde också anspråk på att ha uppfunnit radion. Så plötsligt står vi där med en trojka vilket luktar ryskt.

Tesla var en rasande skicklig ingenjör men också lite knepig och trodde på UFON och diverse ockulta ting så det var få som tog honom på allvar. Men under av alla under - i nådens år 1943 tillkännagav USAs högsta domstol att det var Tesla och inte Marconi som som hade uppfunnit radion. Men ack den glädje som varar beständigt. Tesla dog samma år, utfattig 86 år gammal och bortglömd av världen.

Popov däremot dog redan 1906 så han struntade i både HD och vilket som var vilket. Guglielmo det vill säga Marconi levde ända till 1937 och kunde trösta sig med ett halvt nobelpris förutom att kungen av Italien gjorde honom till markis. Så kan det gå när inte haspen är på. Och dessutom blir det Marconi Memorial Contest i helgen.
High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 27 juni 2015 

150-takt  175-takt  200-takt

QNI: SM5AZN/7 LA7JS OZ5NF SM7LZQ SM5TA SM6BHQ SM6BWQ SM3CER  SM2CEW SM7BVO SM1DVV SM7CZO OH6DC SM4ALB SM0FDO SM7OVA SM5OCK SM4NSS SM7SMS SM4CPW SM5RX

QNX: 
AZN DC BVO FDO ALB CER CEW OVA NSS OZ6NF TA BHQ RX EVR DVV

QRQ: 150 - 180 T/M 

Lajbans på er och morsning korsning. Hoppas på bättre radioväder idag ty förra lördagen var det miserabelt. Inte ens min Drake som sprutar en hel kilowatt räckte. Det är solen, den vackra och ljusa som egentligen ska ge oss sommarväder som fått sådana utbrott att ibland när jag lyssnat runt så har det varit moltyst på alla band från 10 till 80. 

Däremot trotsar solen SMHI som varje dag lovar dåligt väder här på orten men ändå så skiner den här i Kista för det mesta och idag ser det riktigt lovande ut. Hur det gick med SKD vet jag inte men den tillställningen drabbades väl också av solsting. Själv lyckades jag bara få till ett enda litet QSO i SKD med Janne SM5AKU så det blir ingen guldnyckel för egen del däremot kanske till Janne hi.

Härom lördagen tyckte jag det var för vackert väder för att sitta och orda dvs bulla om Napoleon och vad han ställde till med för 200 år sedan vid Waterloo. 

Och idag känns det ungefär lika fel att komma dragandes med gamle Nappe när dom skjuter turister som hundar i Tunisien allt medan de hojtar Länge leve Gud eller nåt liknande. Ur led är tiden och vi med den.

Aftonbladet påstod igår att 33 tusen ryska soldater övar landstigning på Gotland och Åland, satanen perkele då är det klippt för fårskallarna på den ena ön och tax free resorna till den andra. 

När jag tittade på varifrån nyheten kom så var det från en amerikansk tänktank som lever på bidrag från hela den amerikanska försvarsindustrin dom som tillverkar kulor krut missiler och tanks så jag antar att alla tänkbara krigspsykoser får deras aktier att svälla som atomsvampar. Meddelade Aftonbladet detta men de tyckte jag skulle ta in det i någon annan tidning. Men de andra brukar vara precis lika goda kålsupare så jag avstår.

Vi finner dock tröst i att via Internet och TV sitta på första parkett i Musikaliska Akademin i Moskva där det pågår ett VM i pianospel ungefär som i Warszawa nyligen. Fantastiska ungdomar som trillar toner som ärtor. Tjajkovskijtävlingarna heter det men det spelas också Bach, Beethoven och Chopin. 

Googla på TCH15 så kommer du till medici.tv som direktsänder det hela. Sen är det bara att sitta och njuta. Det är nästan lika vackert som CW

High Speed Bulletin från SK0HSC

Midsommardagen den 20 juni 2015 

150-takt  175-takt  200-takt

QNI: SM5AZN LA7JS OZ6NF SM7CZO SM1LF SM5RX SM0BYD SM6BWQ SM7BVO SM3CER SM7LZQ SM4TU SM7FDO SM3KIF SM5COP SM1DVV SM4NSS/7 + SM2CEW och SM1TDE par correspondance

QNX: TU AZN RX LF BVO EW m fl i miserabla conds

QRQ: 150 - 180 T/M 

I torsdags var det exakt 200 år sedan slaget vid Waterloo där Napoleon slutgiltigt besegrades och förvisades till ZD7 bortåt 700 mil hemifrån för att han inte skulle ställa till med något mera ofog.

Ja så ungefär skulle dagens bulle ha börjat men eftersom molnen börjar skingras och solen tittar fram lite försiktigt så får man nästan midsommarkänslor så krig och fred känns lite malplacerat. 

Midsommaren 2009 råkade också hamna på en lördag den 20 juni vilket gjorde att den sammanföll både med bulle och SKD precis som i år. Ett tjugotal tappra och nytra kamrater ställde upp den gången med väloljade pumpar som ett träningspass inför SKD. Och så här började den bullen:

Hugaligen. Har inte kört handpump sedan jag var till sjöss på det glada 50-talet. Så det blir en kort bulle. GL i SKD som startar om cirka 90 minuter. Man borde naturligtvis ha legat i träning men så blir det aldrig. Pumpen används mest till att tuna slutsteget. Slut på citat.

De två senaste SKD togs guldnyckeln hem av Rolf SM7BVO och Ola SM0CUH så konkurrensen blir knivhård om du aspirerar på en plats däruppe på Parnassen. Rolf har vunnit jag vet inte hur många gånger trots att han låter allra bäst när han eldar på med buggen. 

Tror mig ha märkt att ju långsammare du sänder desto större chans till vackra poäng i SKD så det är dags för QRSS i stället för QRQ. Men det är svårt att hålla sig. QRS känns som om världen står stilla och pumpen vill gärna av sig själv slira iväg uppåt. Men betänk det gamla kinesiska ordspråket att fort och väl inte alltid följs åt.

Men den som lever får se. Rota fram din gamla pump under spindelväven i shacket och utmana skönandarna. Midsommaren 2009 som jag just nämnde deltog bland andra Jari OH6DC i SKD och den gången hade han byggt om en gammal skidpjäxa till key. Han är ju känd som mannen med de tusen nycklarna och brukar bjuda på de mest osannolika varianter på arten handpump. 

Därmed slutar denna expressbulle och du tillönskas en fin och glad midsommar liksom sommar över huvud taget.

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 13 juni 2015 

150-takt  175-takt  200-takt

QNI: SM5RX SM5AZN LA7JS SM3CER SM2CEW SM6BHQ SM5COP LA7FF SM4BZH SM1LF SM7BVO SM6BWQ SM7OVA SM4TU SM5TA SM1DVV SM5AJV SM4NSS/4 OH6DC SM5APS OZ6NF SM6DPF 


QNX: NF BZH TU COP AZN OVA TA LF BVO DC DPF CUH CER CEW DVV BHQ

QRQ: 150 - 180 T/M 


Den senaste tiden har utbudet på SVT varit så magert att jag funderat på att sluta betala licensen. Hade en onkel som gjorde så och när Radiotjänst knackade på dörren med sina fejkade pejlantenner hyschade han dom och viskade att min fru håller på att föda. Kontrollanterna retirerade artigt bugande och bad om ursäkt. Till saken hör att sagde onkels livsmaxim var att ungkarlslivet guskelov är makalöst. För närvarande njuter han sitt otium hos Sankte Per och där är det licensfritt.

Ser i utländsk TV att det ska bli ett slags europeiskt OS i Baku, staden där bröderna Nobel pumpade upp så mycket olja att Azerbajdzjan, jo det stavas så, idag är ett svinrikt land med många skrapor och ståtliga byggnader. Det var högtidlig invigning igår men har knappt sett en rad om saken i svenska medier. Å andra sidan läser jag bara sportsidor om det står nåt om Zlatan. 

Sverige deltar med stora kontingenter i bordtennis, boxning, brottning och simning men annars är det klent. Om jag vetat om det innan kunde jag ha ställt upp med grannen i pingis och med min 90-årige kompis i simning. 

Fick ett livstecken från Eric SM1TDE, DX-spaltens okrönte konung som varit QRT en tid men nu är back in business med FOC 2021 på tröjan. Hörde honom också i förra månadstesten.

Ropade CQ på 20 och fick svar från SN0MR en något konstifik signal. Efter hövlig presentation av mig själv var allt jag fick ut av honom ett kärvt 5NN. Läste då på QRZ att han firade en polare vid namn Marian Rejewski från Bydgoszcz. Så jag frågade WHO is etc. Men fick åter 5NN till svar. Övergick då till polska och frågade KTO jest med samma resultat. 

Läste då vidare på QRZ och fick klart för mig att den här snubben var en av tre polska mattegenier som knäckte enigma-koden så tidigt som 1932, jo tyskarna använde den redan före kriget. Resultatet överlämnades till Bletchley där Alan Turing byggde sin matematikmaskin som läste koden i snudd på realtid. Men filmen The Imitation Game är hur som helst väldigt spännande.

Nästa lördag är det självaste Midsommardagen så putsa handpumpen och ta upp kampen med Rolf, SM7BVO som vann SKD i vintras

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 6 juni 2015 

150-takt   200-takt   250-takt   300-takt  

QNI: SM5AZN SM4NSS LA7JS DF5ZV SM3CER SM5AKU SM2CEW SM3DGG SM7BVO SM5COP SM1DVV SM6DPF SM5AJV OH6DC SM7OVA 


QNX: RX AZN BVO DC CEW OVA NSS AKU DVV AJV DGG TA CER DPF APS DXS

QRQ: 150 - 180 T/M 

Jag är så glad att jag är svensk sjöng Birgitta Andersson. 

Bullen tipsar om tre bra filmer på bio just nu

Och om världens bästa restaurang där du kan få bord om 2 år

Varför en däcktillverkare intresserar sig för gourmetkök

Vi har fått vår första medlem i Holland alias Rien PA7RA

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 30 maj 2015 

150-takt   200-takt   250-takt

QNI: SM4BZH SM5AZN SM5AKU LA7JS SM3DGG SM7OVA SM4NSS/4 SM7BVO SM5TY SM5OCK SM6BWQ SM6DPF SM0FDO OH6DC SM0CUH SM1DVV SM0DXS

QNX: RX BVO DC BZH CUH DGG TY AZN BWQ AKU JS FDO DVV DPT OVA DXS

QRQ: 150 - 220 T/M 

Bullen handlade denna gång om att Påven slutat tittat på TV och om huruvida fred skulle utbryta om alla människor var radioamatörer.

Om hur ett dussin afrikaner drog och slet i ett rep för att rädda en överviktig noshörning från att drunkna i ett slukhål. 

Och att det var rätt många som strök med i de båda världskrigen och att generalrepetition pågår.

Världen har blivit galen och Sverige dansar med tycker bullered och undrar om dom inte kan älska ihjäl sig i stället för att rusta och kriga


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 23 maj 2015 

150-takt  175-takt  200-takt  

QNI: SM5COP SM6BHQ SM5RX SM5AZN SM5TA LA7JS SM6BWQ SM7BVO SK5EW SM0FDO SM3CER SM5TY OZ6NF SM2CEW SM1DVV SM4NSS/4 SM4TU SM7OVA SM4ALB LA4ZL SM7CZO

QNX: OVA AZN TU TA ALB BVO COP LA7JS CZO RX FDO CEW TY DVV BHQ LA4ZL

QRQ: 150 - 200 T/M 

Dålig aktivitet på 3537 och risiga conds på 20 om nätterna.

Fem av sex diskades på en amatörradiokurs. Är frågorna onödigt svåra? 

Bullered föreslår ett enklare IQ-test så att inte den nybakade amatören sänder på DX:ets frekvens medan han ropar Who is the DX till allmän varnagel.

Du som är road av fartens tjusning kan klicka på valfri hastighet här ovan!

Och så ett par filmtips: Testament of Truth och The Water Diviner

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 16 maj 2015 

150-takt  175-takt  200-takt  

QNI: LA7JS SM5OCK SM5RX SK5EW/AKU SM6LZQ SM0FDO SM6BWQ OH6DC SM3CER SM7BVO SM5TA SM3DGG SM1DVV SM5COP SM0NCS SM5TY SM4TU SM5AJV SM7OVA SM4ALB OZ6YM OZ1JHM OZ6NF SM0DXS

QNX: SK5EW/AKU  DGG DVV TY TU OVA CER LZQ ALB OZ6NF DXS FDO RX CEW med flera

QRQ: 150 - 200 T/M 

Om Påsken och Kristi Himmelsfärd och vad han gjorde däremellan

Hur man snickrar ett hus med hjälp av tumstock och snickarbrallor

Om Svenska Freds som släppt ned en självlysande svensk matros iförd rosa kallingar i ubåtsvattnet samtidigt som han tutar på dålig CW

Hur 2W och en trådantenn kan göra en människa glad.

Och att det inte blir några High Speed tävlingar i Makedonien, åtminstone för oss eftersom där råder revolt och upplopp.


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 9 maj 2015 

150-takt  175-takt  200-takt  

QNI: SA3APA SM5AZN SM6BHQ LA7JS OZ6YM SM1LF OZ6NF SK5EW SM4BZH SM5TY SM6BWQ SM7BVO SM5TA SM5OCK SM1DVV OH6DC SM7OVA SM4TU SM4NSS SM0CUH SM3CER SM4ALB SM5RX SM7LZQ/SK4KO SM0DXS

QNX: AZN BZH BHQ OVA TA NSS ALB TY LF BVO CZO DVV CER CUH DC TU LA7JS OZ6NF CPW EW RX LZQ DXS

QRQ: 150 - 200 T/M 

Sverige som en sparv i tranedansen när Ryssland firar WW2

Körde nästan på en hare. Betyder antagligen tur. Satsa på trisslott eller KX3 i SOCWA? 

Funderar på omgifte med samma fru och präst 

Om att den den vedervärdiga Fajv Najn kulturen borde förbjudas i lag

Kolla hur snabb du är på www.rufzxp.net 

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 2 maj 2015 

150-takt  200-takt  225-takt  

QNI: LA7JS SM5TA SM5RX SM5OCK LA7FF SM6BHQ SM4ALB SM2CEW SM7LZQ SM1LF SM7BVO SM4NSS SM6BWQ SM5TY SM3CER/SK4K0 SM0DXS SM7LZQ

QNX: LF ALB BVO NSS BWQ FF JS TY BHQ BVO CER DXS LZQ

QRQ: 150 - 200 T/M 


Musiken fortsätter att ljuda efter pianotävlingarna i Warszawa och kan avnjutas under rubriken Chopin 2015 på Youtube 

Sök på Aimi Kobayashi - ett blott 20-årigt pianogeni från Japan iförd grön festblåsa. Hon lättar ibland flera decimeter från pianopallen och är stundom på väg med huvudet före in i strängarna. 

Kolla också på Astana Piano Passion på Youtube. Där är det ungdomar mellan 8 och 18 som tävlar i pianospel i Kazakstan. Och juryns ordf pianisten Denis Matsujev som river av Take The A-train till stående ovationer

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 25 april  2015 

150-takt  200-takt  250-takt  

QNI: SM5RX SM5AZN LA7JS LA7FF SM6BHQ SM4BZH SM5AZN DF5ZV SM7OVA OZ6NF SM5TY SM5TA SM6BWQ SM3CER/SK4K0

QNX: AZN CEW FF OVA BVO BZH BHQ TY BFW TU TA BWQ JS CER

QRQ: 150 T/M 


Vi har nu sköljt öronen med ljuvlig pianomusik under två veckor i den polska huvudstaden. The International Chopin Piano Competition är ett event som går vart femte år och har anor sedan 20-talet. Många av världens stora pianister har vunnit eller deltagit här. Nu i april hade det kommit 158 unga pianister från hela världen för att tävla om äran och rejält tilltagna prispengar. 

De flesta kom från Kina, Sydkorea och Japan där det är högsta mode med ett piano och att skicka barnen på pianolektioner. I Warszawa dyker de upp i svart kostym eller frasande balklänningar varefter de kastar sig som lejon och tigrinnor över klaviaturen. En enda deltagare kom från Sverige men även han visade sig efter närmare beskådan vara kines.

En 14-manna jury bestående av pianister och professor lyssnar tålmodigt i en utslagningstävlan där hälften går vidare till slutetapperna och finalen i oktober.

Man tävlar om vem som - skämtsamt uttryckt - kan spela Chopin fortast och bäst. Det är etyder, ballader, mazurkor och nocturner på löpande band och en del är så skickliga att det ibland är rena pianocirkusen. Några är späda tonåringar andra är upp till 30 år gamla som är den övre gränsen. 

Hela evenemanget finns inspelat på Youtube i superb ljud- och bildkvalitet. Sök på Chopin 2015 så kan du sitta hemma i fåtöljen och njuta och slipper går upp flera kilon efter ett besök i Warszawa på en kost av korv, skummande öl och en och annan Wyborowa.

Vi satt vid ringside och prickade av vilka vi tyckte ska gå vidare och det ska bli spännande att jämföra med vad juryn kom fram till vilket publiceras senare idag lördag.

Det klena deltagandet från EU och SM beror måhända på att här ägnar sig kidsen mer åt att spela pekfingervalsen på keyboard i förhoppning om att få in en hit på Mellon. 

Nästa lördag ska vi ägna oss åt tävlingar i CW vilket inte är så långt från Chopin som man kan tro.High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 11 april  2015 

150-takt  

QNI: 
LA7JS SM6BHQ OZ6NF SM7OVA DF5ZV SM5RX SM3CER SM5COP SM4BZH SM5AZN SM7BVO SM0NCS SM6BWQ SM2CEW SM5TA SM5TY SM1DVV SM7LZQ SM0DXS

QNX: DVV AZN BVO BZH OVA JS AKU CER NCS TA BHQ CEW TY RX  LZQ DXS

QRQ: 150-200 T/M + AURORA

Fattade det superkloka beslutet att tåga till Eskilstuna i stället för att sladda i nollgradigt slask. Biljetten kostade en spottstyver med femton spänn i tillägg för en helt egen kuppe en trappa upp med vidunderlig utsikt. Så inte ett ont ord om SJ please!

SMHSC årsmöte ägde rum vid ett litet bord i cafeterian i närvaro av Nizze SM5AZN, Lasse SM5TA, Ulf SM5ON, Bertie SM5CBM och undertecknad AIG med andra ord en illuster samling av både kändisar och doldisar.

Det konstaterades att vi de senaste tre åren – som det här mötet avsåg - kört nätet så gott som varje lördag – totalt ca 150 bullar med QNI runt 20-25 och med 40 som all time high när BVO rattade buggen. 

Vi har också infört QNX = utcheckning och glädjande många hänger kvar to the bitter end. Positivt är också att vi har QNI från DL upp till SM2 garnerat med LA, OH och OZ. Någon aktiv medlemsvärvning har inte förekommit men ett antal nya medlemmar har ändå sett dagens ljus. Däribland från Mali och Spanien vilka dock har lite svårt att komma fram på klubbfrekvensen. 

Den senaste veckan har vi kunnat räkna in ytterligare ett par flyhänta ynglingar i form av Gunner OZ6NF med QTH i Söborg som är en förort till Köpenhamn där han kör en Orion med SuperLoop och därtill Jocke SM7WNM med qth Mellbystrand och som just nu leder SOCWA med 965 körda QSO. 

Båda kör fin CW i styva 30 wpm meddelar sponsorn Rolf SM7BVO och vi återkommer med närmare presentation i bullen och på hemsidan.

Ekonomin är god tack vare generösa medlemsbidrag så vårt enda problem är att sätta sprätt på kulorna. Ulf SM5ON utsågs till revisor men i övrigt är styrelsen oförändrad. Protokoll kommer en vacker dag.

Nästa lördag blir det tji bulle eftersom jag drar till Warszawa för att delta i de internationella Chopin-tävlingarna som går vart femte år. Fast utom tävlan hi. Men den 25:e är vi Back in Business. 

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Påskafton den 4 april  2015 

150-takt  

QNI: SM5RX DF5ZV SM2CEW LA7JS SM5AZN SM5TY  SM6BWQ SM1LF SM5TA SM7BVO SM5COP  SM4TU  SM3CER SM4NSS SM0NCS

QNX: AZN TA TU LF BVO  JS  NCS TY FDO COP CEW

QRQ: 150-230 T/M

Eftersom opr vaknade först tio i åtta och visserligen fattat att det var Påskafton men inte att den inföll på en lördag så blev det repris på en bulle från den 13 april 2013 om herr Gagarins rymdäventyr framförd i 150 till 230 t/m

En gång i vår fagra ungdom, för 52 år sedan eller närmare bestämt den 12 april 1961 blev Jurij Gagarin den första människan i rymden. Han nöjde sig med ett varv - jorden runt på 108 minuter. Han var den perfekta sovjetmänniskan, föräldrarna var kolchosbönder och inte heller hade han sett skymten av någon Gud under flygturen enligt Tass och Pravda. I stället för astronaut kallades han kosmonaut vilket var lite mer storslaget.

Under flygturen befordrades han till major och fick vid nedkomsten puss av Chrustjov och titeln Sovjetunionens hjälte plus Leninorden. En PR-turné i väst gjorde honom till världskändis men sen gick det inte så bra. Skvallerpressen rapporterade om dryckesvanor och utomäktenskapliga eskapader och skilsmässa. 

Jurij Gagarin som klarat rymdturen med glans omkom endast 34 år gammal i en "vanlig" flygolycka på betydligt lägre höjd.

Till och från har man diskuterat bland amerikanska hams huruvida Gagarin var radioamatör. Man hänvisade till QSL-kort med hans bild på framsidan och 73 de Jurij på baksidan. Som indicier var det lite väl tunt och förmodligen var han det inte.

I egenskap av AMSAT-journalens utsände, intervjuade jag en gång vår egen kosmonaut Christer Fuglesang och försökte intressera honom för att skaffa sig ett call. Det var på den tiden han fortfarande var jordad men han visade ingen större entusiasm för saken. Snarare tvärtom. Vad skulle han med det till.

Men till slut fick han flyga och då "tvångsutbildades" han till radioamatör av NASA som har sinne för PR och ville att astronauterna skulle prata både med skolbarn och amatörer. Någon puss fick han inte men däremot fick han ge namn åt asteroiden 11256 Fuglesang som ännu inte lyckats ramma jorden.

Apropå det så blir det Gagarin DX contest nästa helg.

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 28 mars 2015 

150-takt  

QNI: LA7JS SM5AZN SM5TY DF5ZV SM4ALB SM6BWQ SM6BHQ SM1LF SM5TA SM7BVO SM5COP SM5AKU LA7FF SM4TU SM1DVV SM0DXS SM7LZQ/SK4KO SM2CEW

QNX: AZN TA TU LF BVO FF JS ALB AKU TY DVV BHQ COP LZQ CEW

QRQ: 150-215 T/M

Slår vad om att du aldrig hört talas om en plats vid namn Ohrid och det hade inte jag heller tills för några månader sedan. Men snart ska du bli klokare. Det är nämligen en stad i Makedonien där 2015 års tävlingar i High Speed Telegraphy kommer att utspela sig.

Ohrid ligger mycket vackert vid en stor sjö med samma namn och är känd för sina talrika kyrkor. Det finns så många att det räcker till en kyrka för varje dag på året trots att staden inte har mer än ca 50.000 invånare.

Ohrid är idag en turiststad med många vackra stränder och med bergen i horisonten och fylld med ruiner och amfiteatrar från romarriket. Och Ohridsjön är en av Europas djupaste med en berömd öring som serveras på stadens restauranger.

I Ohrid finns också Makedoniens största sjukhus specialiserat på geriatrik och ortopedi utifall någon gammal radioamatör skulle bryta benet. 

CW-tävlingarna pågår den 9-13 september då det fortfarande kan vara upp till 24 grader varmt om dagarna. Men räkna inte med att vinna. Det brukar komma busslaster med durkdrivna ungdomar från Östeuropa för vilka 300-takt är en barnlek. Men det går ju också bra att delta som observatör och turist.

Det var här som Alexander den store föddes och invaderade Persien och utvidgade landet ända bort till Indien. Men idag är Makedonien ett litet bergsland utan tillgång till hav men med fina sjöstränder söder om Kroatien och gränsande till Albanien Kosovo Serbien Bulgarien och Grekland. 

Huvudstaden heter Skopje och dit tar man sig med Wizzair från Skavsta. Därifrån tar man sig vidare med buss eller tåg till Ohrid ca 160 km söderut. Så nu vet du om andan och lusten skulle falla på. 

I Eskilstuna hade vi årsmöte förra helgen med Bertie SM5CBM Ulf SM5ON Nisse SM5AZN Lasse SM5TA och undertecknad AIG som deltagare. Protokoll lär dyka upp endera dagen. 

Men just nu ska jag svära i kyrkan och köra lite WPX på SSB, uschanemej!

Inbjudan till HST 2015


High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 14 mars 2015 

150-takt  

QNI: SM3AHM SM5AZN LA7JS SM6BHQ SM7OVA SM7LZQ SM5TA SM7BVO SM5OCK SM6BWQ SM2CEW SM3CER OZ1JHM SM1DVV SM5TY SM4NSS SM4ALB SK5EW SM5APS 

QNX: AZN BVO OVA ALB TA JS DVV EW LZQ TY BHQ CEW CER 

Förra helgen var det ARRL test på SSB, ingen favorit mode för gamla CW-rävar men dammade av mikrofonen i brist på annan sysselsättning. Både 10 15 och 20 var öppna och det gick bra att hojta Five Nine Kay Doubleyou. 

För icke amerikaner var alltså test msg lika med power output. Själv körde jag KW med 3 element vilket borde ge ca 20 dB över en dipol med 100W. Och då och då var det någon jänkare som oprovocerat utropade Big Signal.

Uppmuntrad av detta försökte jag själv ropa CQ contest fast med resultat lika med noll. Om varför kan man bara spekulera. Kanske var jag inte ihärdig nog eller så var det som att leta i en höstack efter en ledig frekvens. Kanske låg det drivor av europeer och DX på varje kHz, för mig omöjliga att höra. 

Alltså borde man ha tillgång till ett antal SDR-mottagare lite varstans i US för att höra hur det låter på den sidan och hitta en bra frekvens. Det får bli ett framtidsprojekt till kommande tester.

Nu i helgen är det en CW test här på 80, ett band som vi varmt värnar om. Den är uppkallad efter Nikola Tesla, ett namn som känns välbekant eftersom det brukade stå Tesla både på rör och kondensatorer på den gamla goda tiden. Hans namn lever också kvar som enheten för magnetisk flödestäthet.

Nikola Tesla föddes 1856 i nuvarande Serbien och gjorde experiment med trådlös radio redan 1893 och USAs högsta domstol bestämde att det var Tesla som uppfunnit radion och inte Marconi. Tyvärr blev han med tiden betraktad som galen trots eller pga alla sina uppfinningar och dog utfattig i New York 86 år gammal. Ett mycket spännande livsöde så googla gärna på Tesla.

Testen ifråga pågår från 18z idag till 0759z imorgon bitti och som sagt här på 80 m CW och contest exchange är löpnummer plus lokator typ JO89 i mitt fall. Googla på SM3CER om du vill veta mer och lycka till!

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 7 mars 2015 

150-takt  

QNI: SM5AZN LA7JS SM4BZH SM7LZQ SM2CEW SM4NSS SM3CER LA7FF SM6BHQ SM6BWQ SM7BVO SM0FDO SM5TY SM5COP SM4ALB OH6DC SK5EW SM7OVA SM5TA SM1DVV SM0DXS

QNX: AZN BVO FF BHQ TA JS OVA LZ NSS TY DVV BZH SK5EW FDO ALB CEW

Lyfte skrot på gymmet och lyssnade på P1 som sa att motion kan vara farligt för den som inte är purung. Värst är det när en soffpotatis kör Vasaloppet. Några stryker med varje år.

Är det bra att jogga? Nja det är normalt för en människa att gå. Men springa, näe det gjorde man på stenåldern för att fly från lejon och tigrar så det är kopplat till stress och ångest. Alltså gå lugnt old man. 
Eller gör som min simmarkompis, han är 92, crawlar tre gånger i veckan och är nyförälskad. Its never too late. Dessutom är han med i alla föreningar som finns och går på jazzkonsert.

Såg ett program om speed dejting för 70 plus. Man parar ihop folk som får prata i fem minuter och sen in med nästa. En av herrarna var besviken. Den första damen drog i sig fem whisky, den andra ville gå på kasino tre gånger i veckan och nästa ramlade och spräckte skallen. So much for dating. Sånt borde man ha gjort när man var ung och vacker, well åtminstone ung.

En 70 plussare ringde P1 och sa att han hade sett ett UFO när han var elva och på väg till en dragspelskurs i Motala. Klart som korvspad att det var en utomjording. Det var han hundra på. Och hela snacket om UFOn kom sig av att Stephen Hawking sagt att det förmodligen är livsfarligt för oss att skicka ut meddelanden i rymden typ Hej och Hå vi är jordingar och lever på Jorden och välkomna hit! För gör vi det så går det för oss som för indianerna i Nya Världen. Utomjordingarna utrotar oss till sista man. 

Apropå motion så är senaste grejen att göra en blurpee. Det går till så att man kastar sig ner på mage och sen försöker ta sig tillbaka upp så fort det går. Många gånger. Tills man mår bra eller går hädan. Du kan se på Youtube hur det går till.

Förmodligen lägger man av en blurp pga ansträngningen dvs en rapning därav namnet. Vilket får närvarande kineser att säga väl bekomme medan övriga håller för näsan. 

Kossor rapar bortåt 500 liter metan om dagen vilket gör dom livsfarliga pga växthuseffekten. Förmodligen hinner dom före utomjordingarna.

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 28 februari 2015 

150-takt  

QNI: SK4SKI SM4NSS SM5AZN SM6BHQ LA7FF LA7JS SM6BWQ SM2CEW SM6LZQ SM6PDS SM0FDO SM0DXS SM3CER SM7BVO SM5TA SM5OCK DF5ZV SM3AHM SM7OVA SM5TY SM1DVV SM4ALB

QNX: 
TA AZN BVO ZV PDS OVA JS FF ALB TY DVV BHQ CER LZQ FDO

På spåret fick igår stryka på foten för Babbel med Babben varför teven förpassades till skamvrån. I övrigt har dessa sportlovsdagar varit en formidabel filmvecka. 

Det började med Timbuktu, en film från Mali om hur militanta muslimer tar över det underskönt vackra landet med kulsprutor monterade på Toyota-jeepar varefter de meddelar att från och med nu är det förbjudet med sång dans musik och allt annat som gör livet glatt. Sharialagar införs med stening till döds och andra påfund. En tankeväckande dramadokumentär som gör ett starkt intryck.

En helt annan historia var The Theory of everything om den brittiske kosmologen och succeförfattaren Stephen Hawking som fick diagnosen ALS och gavs högst två år att leva när han var i 20-årsåldern. Idag är han över 70 år - om än förlamad och i rullstol. Sina böcker skriver han med hjälp av en digitaliserad talmaskin. Trebarnsfar och omgift är han också. Skådisen som spelade honom fick en Oscar och filmen är helt fantastisk.

En lika fascinerande historia är The Imitation game om hur den tyska kodmaskinen Enigma knäcktes av ett team matematiker och genier vid Bletchley Park under ledning av Alan Turing, en fascinerande person som byggde en ännu inte uppfunnen dator för att lösa gåtan. Turing var mycket speciell och gick helt upp i sina siffror och koder men hade svårigheter med socialt umgänge och fick kämpa hårt mot den militära idioti som rådde inom Bletchley och som flera gånger var nära att sumpa projektet.

Och igår var det premiär på Wild Tales, alltså vilda berättelser, en film så annorlunda allt annat att man bara kan baxna. En okänd argentinsk regissör med Pedro Almodovar som producent. Och jag lovar, du sitter som naglad. Fem klappor biostolar eller vad du vill och pengarna åter om du inte gillar den. Egentligen handlar den om hämnd in absurdum men är våldsamt underhållande.

Get thee to a cinema skulle gamle Shakespeare ha sagt. Och i veckan kommer vi att skicka ut lite diplom. God willing and weather permitting.

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 21 februari 2015 

150-takt  

QNI: SM5AZN SM0DXS LA7JS SM6BHQ SM2CEW SM4NSS SM5TY SM5RX SM4ALB SM5OCK SM7BVO SM6BWQ LA7FF SM5TA SM7FDO SM1DVV SM5COP OZ1JHM SM7OVA


QNX:
AZN ALB BVO TA FF JS DVV DXS FDO BHQ OVA TY CEW


En del skulle bli lätt paranoida och känna sig förföljda. Själv blir jag bara glad. Jag tänker på alla intelligenta algoritmer där ute på nätet som håller reda på vad jag gör och vad jag gillar och tycker om. Ta Google t ex som vet allt om både dig och mig. Google lagrar nämligen och analyserar våra knapptryckningar.

Jag var ute och jagade en lägenhet i Warszawa för ett tag sedan och det där har Mr Google upptäckt och trots att jag redan hittat en sådan bombarderas jag med ständigt nya förslag på bostäder i den polska huvudstaden. Kan jag leva med.

Musikappen Spotify har liknande övningar för sig. Den har lärt sig mina musikaliska preferenser och matar mig med långa spellistor vilket först gör mig irriterad men sedan förtjust. Det är förbannat intelligent gjort. Baserat på vilken musik jag brukar spela eller lyssna till gör Spotify personliga listor som är så bra hopkomna att jag inte hade kunnat göra det bättre själv. Algoritmen plockar till och med upp musik jag inte visste att jag tycker om. Typ ”det här kommer han säkert att gilla”.

Och när apparna också har lärt sig vilka filmer, böcker och brudar du gillar, kommer du att få massor av förslag på både det ena och det andra. Du kommer att få färdiga listor med vad du ska göra, timme för timme dag för dag. Take it or leave it. Och du kommer inte att bli besviken. 

Du är genomskådad och nätaktörerna kommer en vacker dag att känna dig mycket bättre än dina vänner inkl XYL och andra. Särskilt XYL.

Men Google har ännu inte fattat att jag gillar contest. Men det har RSGB gjort och sänder mig ett personligt mejl varje gång det är dags för RSGB 80 m Club Championship på CW.

Och nu i helgen är det ARRL International DX Contest på CW då det vimlar av snabbsändande jänkare på alla band. Sväng beamen mot nordväst och starta steget. Sen kan du plocka dom som sparvar. Har du bara 100W och en dipol så spelar det ingen roll. De stora teststationerna har öron som elefanter och hör minsta pip.
High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 14 februari 2015 

150-takt  

QNI: 
SM5AZN SM3CER LA7FF LA7JS SM4BZH SM6BHQ SM2CEW SM3DGG SM4NSS SM0FDO SM7BVO SM5RX SM1LF SM5TY SM7CZO SM6BWQ SM5ATP SM4TU SM5AKU SM5TA SM4ALB


QNX:
AZN BVO CER FF JS BZH BHQ CEW DGG NSS FDO LF TY ATP TU AKU TA ALB PDF DXS


Vi kommer inte att hålla årsmöte i Lysekil eftersom det krockar med andra aktiviteter. Nu blir det sannolikt i mars i stället. Vi saknar för övrigt en revisor så hör gärna av dig om du är sifferkarl. Det börjar lossna på diplomfronten så den som lever får se, förhoppningsvis inom en nära framtid.

Körde till min förvåning K1N på Navassa efter ett enda anrop 1 up på 20 meter. Han fick sända mitt call två gånger innan jag fattade vad som hänt, hi. Var mera inställd på rysk roulette än på en sådan omedelbar framgång. Men de flesta har kanske lekt av sig rommen så här dags.

Lyssnade till Robert Wells trio på Park Hotel i Täby härom kvällen. Det var ett slags Charlie Norman in memoriam. Det var Charlie som lärde Wells både att spela entertainer och boogie woogie. Och Robert Wells och hans Rhapsody in Rock i alla ära men när det gällde rytm och taktkänsla stod Charlie i en klass för sig. 

Det kunde man konstatera när SVT härom kvällen sände en två timmar lång konsert från 1999 med Charlie och Alice. Charlie var vid tillfället på väg att fylla 80 och Alice gjorde såvitt jag vet ett sista offentligt framträdande efter åren i Spanien. En fantastisk högtidsstund. Konserten ligger fortfarande kvar på SVT Play under rubriken Veckans föreställning så missa den inte.

Charlie var också vår ungdoms stora idol som vi försökte härma i Sankta Lovisas Blues. För att inte tala om när han boogade upp Anitras dans av Grieg. Den blev dödskallemärkt och ett tag trodde vi att norrmännen skulle ta till vapen. 

Apropå musik så startar de internationella Chopin-tävlingarna i Warszawa nu i april. De äger rum vart femte år och många av världens stora pianister har börjat sin karriär just där. Deltagarna kommer från hela världen och särskilt från Japan och Kina där varje borgerligt hem ståtar med ett piano till skillnad från Sverige där alla ungar klinkar på keyboards och hoppas vinna Mellon.

Och årets HST-tävlingar i CW äger rum i september i en underbar liten badort vid namn Ohrid i Makedonien. Mer därom på hst2015.org och i kommande bullar

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 7 februari 2015 

150-takt  

QNI: 
SM5RX SM5AZN LA7JS DF5ZV SM3CER SM5COP SM6BHQ SM6LZQ JKPG SM5OCK SM7BVO OZ1JHM SM2CEW SM5TY SM5AKU SM4NSS SM5TA SM6BWQ LA7FF SM1DVV SM0DXS

 

QNX: AZN BVO FF JS LZQ  BHQ CEW TY NSS AKU DVV


Ztig SM0NFA fyller 90, Eller rättare sagt så fyllde han den 26 januari 
vilket vi missade just då. Ztig är en av The Founding Fathers of 
SMHSC och har medlems nr 8 så förmodligen var han med redan från 
the very beginning 1986. Han har också seglat som fartygsgnist on the 
seven seas. Och när han sänder gäller det att hålla i hatten för det 
går verkligen undan

Ztig var en av de första operatörerna av lördagsbullarna som han 
omväxlande sände från Bromma och sommarvistet i Hunnebostrand 
alias SM6NFA. 

Det var först 2006, samma år som SMHSC fyllde 20 år, som vi började 
lägga ut bullarna på hemsidan och här följer ett utdrag ur en bulle 
som sändes den 18 november 2006 och som handlar om de första 
skälvande åren:

Det var Rolf SM6NFF - numera SK - som tillsammans med 
"stjärnoperatören i flottan" SM5AJH startade SMHSC den första mars 
1986. Anledningen var en kontrovers inom SCAG vars bulletin NFF 
sände men enligt en del av lyssnarna alldeles för fort. Genom att bilda 
en QRQ-klubb kunde han fortsättningsvis sända bullarna i sin egen 
takt. =

Ztig NFA är den ende av det första dussinet som fortfarande är aktiv. 
Andra som varit med nästan från början är Rolf SM7BVO och Kjeld 
LA7JS. Och dom har såvitt jag kan se nog inte missat en enda lördag 
de senaste tio åren.

Till sist några rader ur en engelsk forskningsrapport med titeln: A 
Morse code for human cells :

Morse code is a simple, effective and clear method of communication 
and now scientists believe that cells in our body may also be using 
Morse-like signals to switch genes on and off. 
Så det så!

Nästa lördag handlar bullen om en jazzkonsert med Robert Wells, han 
med Rhapsody in Rock

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 31 januari 2015 

150-takt  

 

QNI: SM5AZN SM5RX LA7FF SM5OCK LA7JS SM2CEW SM6BHQ SM4ALB SM3CER SM7BVO DF5ZV SM0DXS SM7FDO/QRP SM5TA SM5ATP SM5TY SM6BWQ SA0BFW OH6DC DL5YCI/HSC OPR MICO 

QNX: AZN RX DC BFW CEW BVO FF JS ALB TA FDO DXS TY CER BHQ ATP 

Undrar om du kände hur det fladdrade runt öronen i måndags när asteroiden 2004 BL86 passerade jorden på inte så långt avstånd. Det var en ungefär 300 meter tjock stenklump som hade en liten gullig måne som snurrade runt sig och hade den träffat jorden hade det blivit en stjärnsmäll med enorma konsekvenser. Fast den asteroid som slog ut dinosaurerna mätte en hel kilometer. 

Kometen Shoemaker Levy som kolliderade med Jupiter 1994 var ännu större. Den mätte två kilometer i omkrets men eftersom Jupiter mest består av gaser glufsade den i sig kometen utan större problem och fick bara en ”blåtira” som var synlig ett bra tag efteråt.

En komet som faktiskt fick följder nere på jorden var Hale-Bopp som kunde ses med blotta ögat i nästan två år från 1996 och fick en religiös sekt i USA att begå kollektivt självmord eftersom man trodde att kometen åtföljdes av ett rymdskepp som skulle plocka upp dem till en bättre värld.

Men förr eller senare kommer vi att få en asteroid mitt i planeten och då beror resultatet på hur stor den är. Fast det där med dinosaurierna hände för 65 miljoner år sedan så det är ju inte direkt en i veckan. Och det finns lite fakta att trösta sig med. 

Hela 75 procent av jordens yta består av oceaner och av resten är det bara tre procent som är befolkad. Vilket kokar ner till ungefär en procents chans att asteroiden skulle träffa någon form av tätort.

Vad kan vi då göra för att skydda oss? Well, ett sätt är att skicka upp Bruce Willis som får landa på asteroiden och plantera ut en kärnladdning som i filmen Armageddon. En mer praktisk metod är att placera ut fler starka teleskop utanför jordens atmosfär eftersom asteroider inte är försedda med några positionsljus när de dyker fram ur rymdens mörker.

Sen skjuter man upp en missil som knuffar asteroiden ur sin bana. Good luck säger vi och återgår till att vänta på Navassa som ju inte är kattskit, äh förlåt fågel skulle det vara.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 24 januari 2015 

150-takt  

QNI:  LA7FF SM5AZN SM5RX OZ1JHM LA7JS SM4BZH SM6BHQ SM1LF SM6BWQ SM7BVO SM2CEW SM5ATP SM5AKU SM4NSS SM5TA SM5TY SM5AJV SM3EVR SM1DVV SM6BSK OH6DC SM4ALB SM0DXS

QNX: BZH JS BSK BVO AZN  BWQ DC BHQ CEW FF LF TA ALB COP TY ATP AKU DVV

Först en eloge till Rolf SM7BVO som än en gång tog hem 
skönhetspriset i SKD följd av LF DVV och AJV för att nämna några av 
de våra.

Som ni kanske minns klagade jag i förra bullen på att min Drake dvs L4B lät som ett reaplan så att jag knappt hörde vad jag sände. Den första tanken var att nu har det gamla liket lagt av för gott. Och vad gör den late mannen, jo han öppnar sin plånbok och vips står där på operationsbordet ett glänsande nytt monster, ett transistoriserat slutsteg som avstämmer sig självt och skiftar till vilket band som helst in a matter of seconds.

Men stopp och belägg. Har jag egentligen så bråttom? Och har jag inte redan flera gånger lagat den gamla draken och varit otroligt nöjd och stolt över bedriften. Den består ju av stora rejäla komponenter som man både kan se och ta på och ett kopplingsschema jag begriper.

Uppenbarligen är det fläkten som fått fnatt och den är väldigt speciell på L4B. Så vad göra? Jag googlar på " Change or Repair fan in L4B " och vips dyker där upp en lång och rikt illustrerad artikel av WB4HFN. Där står allt jag behöver veta in i minsta detalj. 

Först av allt krävs ett kirurgiskt instrument i form av en 5/64 tums Allen wrench för att lossa turbin- eller skovelhjulet från fläktmotorn. Den där Allen visar sig vara den amerikanska benämningen på en helt vanlig hexnyckel och 5/64 är på europeiska 1.98 mm. Och en dylik har jag redan eftersom den behövs till rattarna på Draken som då och då lossnar eftersom bandomkopplaren är väldigt kraftig och trög.

Alltnog, jag tar bort fläkthjulet och där bakom döljer sig ett tjockt lager av kompakt stelnat damm som får fläkten att slamra. Nu är det dags att kalla på XYL, a girl for all occasions, och hon anländer med diskmedel och mellanrumsborstar för att rensa flänsarna på det helt igengeggade hjulet.

Och voila, som fransmannen säger. Draken blir plötsligt tyst som en mus. Och jag har sparat fyrtio papp som i stället kan läggas på resor och galanta middagar. 

Så den kilowattsprutande Draken får allt leva ett bra tag till och skulle det knipa så har jag ju både Google, XYL och en 5/64 Allen wrench till hands.

Därmed önskas en angenäm lördag och vill du ha lite roligt så rekommenderar jag en googling på " rymdslottet "

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 17 januari 2015 

150-takt  

QNI: SM5RX LA7FF SM2CEW LA7JS SM6BHQ SM3CER SK5EW/SM5AKU OH6DC DL6BBT opr Lutz SM7BVO SM6BWQ SM5TY SM5TA SM7OVA SM1LF SM5AJV SM1DVV  SM5AZN SM5COP 

Nu har den våldsbejakande yttervärlden nått även vår lilla avkrok oxo känd som Sveriges Silicon Valley. Familj besköts i sitt hem av okända skrev lokaltidningen av folkhumorn döpt till Bov och Banditnytt. Detta hände vid midnatt förra lördan och målet för kulorna var ett radhus inte långt härifrån. 

Ur led är tiden och vi med den. När vi med hammare och spik byggde vårt radhus för 35 år sedan var det här rena idyllen. Och angränsande område där polis och brandkår jagas med stenar var från början en mönsterförort där all service var på plats redan innan folk flyttade in. Men idag är det eljest som dom säger uppe i Norrland.

För att tala om nåt trevligare är det snart dags att köra Navassa en liten flugprick till ö någonstans i havet mellan Haiti och Jamaica. Obebodd och mest bestående av fågelskit som fordom skördades i stora kvantiteter. Så om ett par veckor kan du ropa dig hes eller vricka tummen i jakten på K1N. Det går bara att ta sig dit med helikopter varför kostnaderna uppgår till 3TTTTT dollar. Den som vill donera får dra av det på skatten men bara i USA.

A once in a lifetime opportunity kanske eftersom det var 22 år sen sist och kommer att dröja minst tio tills nästa tillfälle. Så häng på! Eller ät mycket morötter.

Du har kanske märkt att folk börjat SAXA igen här på 3537. Trodde den grejen ebbat ut men SCAG har tagit nya tag och kryddat anrättningen med ett lotteri. När kommer förresten resultaten av SKD? Sist dröjde de ett kvartal om jag minns rätt vilket jag numera sällan gör utan hjälp av Google och XYL.

Vår King of Contest alias Ingemar SM5AJV skriver i Quta och C om ”INBAND” som är ett sätt att köra contest på två frekvenser samtidigt på samma band. Det hela är synnerligen komplicerat men utförligt förklarat och vad gör man inte för att vinna? Kanske bäst förklara att INBAND endast gäller MULTI so dont try this at home särskilt inte om du är ensam hemma.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 10 januari 2015 

150-takt  

QNI: SM5RX SM3EVR SM5AZN LA7FF LA7JS SM4NSS SM6BHQ SM2CEW OZ1JHM SM5ATP SM6LZQ SM0DXS SM7BVO SM6BWQ SM7OVA SM7BNG SM5TY SM4TU SM1DVV SM4ALB SK5EW/SM5AKU SM6BSK

QNX: AZN BFW NSS OVA BSK COP EW/AKU LZQ BVO JS FF CEW DXS DVV TY BNG BHQ ALB ATP AOG

Avlade ett nyårslöfte som gick ut på att 2015 skulle bli ett roligt år. Så vi inledde med Bröderna Marx, Pang i bygget och Victor Borge. Men så började jag titta på fransk TV med resultat att det gick att hålla sig för skratt. Fruktansvärt, vidrigt och hemskt.

Enda tröst och botemedel jag kan komma på är att läsa Richard Dawkins. Han har skrivit en bok som heter Illusionen om Gud. Han är ateist och såna verkar vara betydligt snällare än alla gudfruktiga och skenheliga tillsammans.

Ytterligare motmedel var den frodiga norska landsmodern Erna Solberg hos Skavlan. Vid hennes barm skulle man vila trygg och hon verkar ha ett mycket stort och glatt hjärta och därtill en välfylld plånbok så att hon har råd med det stora hjärtat.

Knäckte innan dess deltagarna i På Spåret genom att ta 10 poäng på första resmålet Roskilde. Men det berodde på att jag har varit i domkyrkan och letat efter Kristian Tyrann vars grav vi lyckades hitta trots att han heter Kristian den Gode på danska. 

Det slog mig plötsligt att vi kristna inte alltid varit världens snällaste. Tänker på korstågen och på Columbus när han skulle kristna indianerna. Där rullade huvuden på löpande band. Fast det kanske inte är någon ursäkt och hur som helst är det väl preskriberat?

I helgen håller Folk och Försvar riksmöte i Sälen där deltagarna kommer att tävla om vem som vill sätta flest kanoner på Gotland så vi kan gå i krig mot ryssen. Det är ju länge sen sist och det återstår att utkräva hämnd för Poltava. 

Försökte fly världens elände genom att titta på en underbar balett gjord på Alice i Underlandet. Fast där fanns en elak drottning som ständigt förde fingret längs strupen och hojtade ”av med huvudet”. Varför kvällen avslutades med ett par Nocturner av Chopin.

Och Taberaset i Paris är förmodligen inte ens slutet på början för att citera Churchill.

 

High Speed Bulletin från SK0HSC

Lördag den 3 januari 2015 

150-takt  

QNI/QNX: LA7JS SM5AZN SM5AKU SM6BWQ SM6BHQ SM7BVO SM5TY SM2CEW SM3CER SM5ATP SM7BVO SM6LZQ SM5AZN SM4NSS SM5COP SM5RX 

Jag skrev härom veckan om ett all time high i juletid när vi hade hela 30 QNI på julafton 2011 som råkade inträffa på en lördag. Rolf SM7BVO påpekade då att vårt absoluta QNI-rekord inträffade den 9 maj 2009 "då gnistarna var på ett sjusärdeles humör, inte mindre än 44 stationer checkade in hos en alltmer stressad master opr, rakstugan var knökafull och det var förvisso klubbrekord!

Och OPR var just Rolf BVO som dagen till ära sände en lördagsbulle lång som en Bruckner-symfoni. Det där var ju bara fem år sedan men jag tvivlar på att vi någonsin mer får uppleva något liknande.

Skönhetstävlingen SKD vanns i somras av en för mig okänd yngling vid namn Ola från Upplands Väsby SM0CUH. Flåsande i nackskinnet hade han Rolf SM7BVO som landade blott en ynka hundradels poäng bakom. Vi som många gånger njutit av Rolfs QRQ, förvånas icke däröver.

Nyårsdagens SKD lockade någon handfull förhoppningsfulla skönsändare och själv fick jag ihop sex qso:n vilket gör att man kvalar in med lätt råge. Några ville ha QSL på SOCWA som tydligen vaknat till livet igen. Så kör hårt. Det har varit lite tyst på 80 m under ganska lång tid.

Har just avslutat en januariöverenskommelse med frun oxo känd som XYL en benämning som retar henne eftersom hon fortfarande betraktar sig som Young Lady. Däremot har hon inget emot att man kallar hennes make för Old Man.

Överenskommelsen innebär att ingen får ta till stridsvapnet skilsmässa under de närmaste åtta åren. Vi har alltså inget val, varken extra eller ordinarie. Och sen är det meningen att vi ska leva lyckliga i alla våra dagar.

Däremot tror jag mindre på decemberöverenskommelsen. Om två kontrahenter som normalt är som hund och katt säger att de ska hålla sams i åtta år så är jag beredd att äta upp min vinterluva med öronfläbbar och allt om den historien håller. Så snart rixdagen öppnar kommer de att flå varandra levande. Sanna mina ord, som en känd predikant brukade säga.

BULLARKIV

2006   2007   2008   2009   2010   2011   2012   2013   2014